ΔΙΕΘΝΗ

Προς απαγόρευση του καπνίσματος στις πλατείες και τα πάρκα του Λονδίνου;

προς-απαγόρευση-του-καπνίσματος-στις-57825

Το κάπνισμα σε πάρκα και δημόσιους χώρους του Λονδίνου όπως η πλατεία Τραφάλγκαρ πρέπει να απαγορευθεί, βάσει έκθεσης που παρήγγειλε ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον για τη δημόσια υγεία. Εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, αλλά και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, συνώνυμο του «απαγορεύεται το κάπνισμα», έσπευσαν να χαιρετίσουν την έκθεση, η οποία την ίδια στιγμή επικρίνεται ως «εξωφρενική» από λόμπι της καπνοβιομηχανίας.

Η έκθεση ζητήθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο εκστρατείας που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη καμπάνια για τη δημόσια υγείας παγκοσμίως. Στόχος είναι η καταπολέμηση των απειλών που δημιουργούνται από τον καπνό, το αλκοόλ, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και τη ρύπανση.

Ο συντάκτης της, χειρουργός και πρώην υπουργός Υγείας Λόρδος Άρα Ντάρζι, δήλωσε πως το σχέδιο «Καλύτερη υγεία για το Λονδίνο» θα μπορούσε εξίσου καλά να εφαρμοσθεί σε όλες τις πόλεις της Βρετανίας.

«Ο δήμαρχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να απαγορεύσει το κάπνισμα στην πλατεία Τραφάλγκαρ και την πλατεία του Κοινοβουλίου. Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για το εμβληματικό κέντρο της πόλης μας και την πολιτική καρδιά της χώρας μας, αν απαγορευόταν εκεί το κάπνισμα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Άρα Ντάρζι.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο αργότερα εντός της ημέρας, αλλά δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις συστάσεις του. Έχει δηλώσει πως για να εξετασθεί το ενδεχόμενο να επιβληθεί η απαγόρευση, θα πρέπει να υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι θα έχει άμεσα οφέλη για την υγεία.

Βάσει της έκθεσης, ο δήμαρχος θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στα Βασιλικά Πάρκα (το συμβούλιο των οποίων διορίζει) για να επιβάλει και εκεί την απαγόρευση, ενώ τοπικά συμβούλια θα μπορούσαν να περάσουν παρόμοιους τοπικούς νόμους για τους υπαίθριους χώρους τους.

Το Λονδίνο έχει 80.000 στρέμματα με πάρκα και υπαίθριους χώρους, που καλύπτουν το 40% της πόλης.

Η Βρετανία απαγόρευσε το 2007 το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους εργασίας, περιλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων. Έκτοτε το θέαμα ανθρώπων να καπνίζουν έξω από κτιριακά συγκροτήματα γραφείων είναι συνηθισμένο στο Λονδίνο.

Το κάπνισμα απαγορεύεται ήδη σε πάρκα αρκετών άλλων μεγαλουπόλεων του κόσμου, περιλαμβανομένου του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ χαρακτήρισε το σχέδιο του Λονδίνου «μείζον επίτευγμα».

«Το να αναπνέεις καπνό είτε μέσα σ’ ένα κτίριο είτε στο ύπαιθρο είναι βλαβερό για την υγεία σου. Γι’ αυτό απαγορεύσαμε το κάπνισμα στο Σέντραλ Παρκ και σ’ όλα τα πάρκα και τις παραλίες της Νέας Υόρκης, μαζί με την απαγόρευση σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας» ανέφερε.

Ωστόσο, η ιδέα έχει ήδη προκαλέσει ήδη πυρά από λόμπι υπέρ του καπνίσματος.

«Μια απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και τις πλατείες θα ήταν εξωφρενική» δήλωσε ο Σάιμον Κλαρκ, διευθυντής της οργάνωσης Φόρεστ, η οποία διεξάγει καμπάνιες υπέρ των καπνιστών. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία οποιουδήποτε άλλου εκτός του καπνιστή. Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά, απομακρυνθείτε».

Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του: «Το επόμενο θα είναι να απαγορευθεί το κάπνισμα στους κήπους μας, για την περίπτωση που μια τζούρα καπνού περάσει το φράχτη».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου