ΔΙΕΘΝΗ

Tελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη από τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ στην ηγεσία της χώρας

tελεσίγραφο-μέχρι-την-τετάρτη-από-τους-83565

Ανυποχώρητοι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές που ζητούν εκλογική αυτονομία της περιφέρειας έδωσαν τελεσίγραφο στην ηγεσία μέχρι την Τετάρτη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και στον κυβέρνητη της πόλης, Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ, να παραιτηθεί. Ο Λιουνγκ κάλεσε τους διαδηλωτές να «σταματήσουν αμέσως» τις κινητοποιήσεις.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το κίνημα Occupy Central έθεσε διορία μέχρι την 1η Οκτωβρίου στον κυβερνήτη της πόλης να θέσει σε κίνηση διαδικασίες για ενίσχυση της δημοκρατίας και να παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση περιορίστηκε στο ότι θα ανακοινώσει «νέο σχέδιο κινητοποιήσεων πολιτικής ανυπακοής» την ίδια ημέρα. Οι διαμαρτυρίες, που είχαν ξεκινήσει σποραδικά το καλοκαίρι αλλά έχουν φτάσει στο ζενίθ τους την τελευταία εβδομάδα, γίνονται με καθιστικές διαμαρτυρίες που καταλαμβάνουν κεντρικούς δρόμους ή κυβερνητικά κτίρια.

Ο ίδιος ο Λιουνγκ κάλεσε τους διαδηλωτές να «σταματήσουν αμέσως τις κινητοποιήσεις». «Οι ιδρυτές του Occupy Central είχαν πει επανειλημμένα πως εάν το κίνημα τεθεί εκτός ελέγχου, θα το καλούσαν να σταματήσει» είπε, καλώντας τους «να τηρήσουν αυτήν τους την δέσμευση και να σταματήσουν αμέσως αυτήν την εκστρατεία».

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου