ΔΙΕΘΝΗ

Νέο, ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο για το Διαδίκτυο φτιάχνει η Τουρκία

νέο-ακόμη-αυστηρότερο-πλαίσιο-για-το-δ-124116

Περισσότερες αρμοδιότητες για παρεμβάσεις χωρίς δικαστική εντολή στο Διαδίκτυο δίνει νέα νομοθεσία στην τουρκική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών ΤΙΒ, η οποία εισάγεται με τροπολογία στο πρώτο νομοσχέδιο που περνά μετά την άνοδο του Ερντογάν στην προεδρία.

Το νέο πλαίσιο έρχεται να προστεθεί στο νόμο που είχε περάσει με εντονότατες αντιδράσεις τον Φεβρουάριο, και ο οποίος είχε κάνει την TIB «δερβέναγα» του τουρκικού Διαδικτύου. Είχαν ακολουθήσει οι πρωτοφανείς απαγορεύσεις στο Twitter και το Youtube.

H τωρινή τροπολογία επεκτείνει τις αρμοδιότητες της ΤΙΒ, η οποία πλέον θα μπορεί να μπλοκάρει ιστοσελίδες εάν κρίνεται απαραίτητο για ζητήματα «εθνικής ασφάλειας, αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και αποτροπή εγκλημάτων».

Ο περασμένος νόμος προέβλεπε τα παραπάνω μόνο σε περιπτώσεις παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.

Επιπλέον, η ΤΙΒ θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό επισκέψεων των χρηστών χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή. Η αρχή υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η τροπολογία μένει να εγκριθεί από τον πρόεδρο, όπως αναφέρει το Reuters. Αιτιολογώντας το νέο πλαίσιο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι επεκτάσεις των αρμοδιοτήτων της ΤΙΒ είναι «απαραίτητες για να αποτραπούν καθυστερήσεις» στην αντιμέτωπιση παραβιάσεων.

Η αντιπολίτευση βλέπει κίνδυνο «διασταλτικής ερμηνείας» στη θολή διατύπωση της τροπολογίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου