ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ομοφυλόφιλες παντρεύτηκαν στα ενενήντα τους

ηπα-ομοφυλόφιλες-παντρεύτηκαν-στα-εν-124687

Περισσότερο από επτά δεκαετίες αφότου άρχισε η σχέση τους, η Βίβιαν Μπόγιακ και η Αλις «Νόνι» Ντουμπς ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, σε μια σεμνή τελετή, στην Αϊόβα των ΗΠΑ.

Η Μπόγιακ, 91 ετών, και η Ντουμπς, 90 ετών, κάθησαν η μία δίπλα στην άλλη στην τελετή, το περασμένο Σάββατο. «Είναι μια γιορτή για κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό», είπε η αιδεσιμωτάτη Λίντα Χανσέικερ στη μικρή ομάδα από στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας που παρέστησαν στον γάμο.

Οι δύο γυναίκες γνωρίζονται από τα παιδικά τους χρόνια, όταν μεγάλωναν στο Γέιλ της Αϊόβα. Στη συνέχεια μετακόμισαν στο Ντέιβενπορτ το 1947, όπου η Μπόγιακ δίδαξε σε σχολείο.

Η Ντουμπς είπε ότι οι δυό τους απόλαυσαν την ζωή τους μαζί, και τα ταξίδια τους σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά, και στην Αγγλία. «Περάσαμε καλά», πρόσθεσε.

Η Μπόγιακ τόνισε ότι χρειάζεται πολλή αγάπη και δουλειά για να κρατήσεις μια σχέση ζωντανή επί 72 χρόνια.

Ενας στενός φίλος τους, ο 73χρονος Τζέρι Γιστ, είπε ότι γνωρίζει το ζευγάρι από τότε που εργαζόταν στην αυλή τους, ως έφηβος. «Είναι και οι δύο αξιοθαύμαστες γυναίκες», πρόσθεσε.

Η Πολιτεία της Αϊόβα επιτρέπει τον γάμο ομοφυλοφίλων από το 2009. Οι δύο γυναίκες λένε ότι ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή.

Αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ζήτημα που έχει γίνει νέο πεδίο «ιδεολογικής μάχης» για τα αστικά δικαιώματα στη δημόσια συζήτηση.

Οι υπέρμαχοι αυτών των γάμων ισχυρίζονται ότι το αμερικανικό Σύνταγμα επιβάλλει σε όλες τις Πολιτείες να επιτρέψουν στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται (με το σκεπτικό ότι η απαγόρευση είναι περιορισμός σε ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα).

Πολλοί λένε, αντιθέτως, ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει τίποτε σχετικό και η κάθε Πολιτεία έχει το ελεύθερο να νομοθετήσει όπως θέλει.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου