ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση του αλ Αμπάντι

ιράκ-ψήφο-εμπιστοσύνης-έλαβε-η-νέα-κυβ-125317

Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση έδωσε το κοινοβούλιο του Ιράκ, το οποίο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Τζαφάρι ενώ ο Άντελ Άμπντελ Μάχντι, του Ανωτάτου Ισλαμικού Συμβουλίου, διορίστηκε υπουργός Πετρελαίου.

Ο Αμπάντι δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι θα το κάνει εντός της εβδομάδας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, ο πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Από τους 328 βουλευτές, οι 177 υπερψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Οι Κούρδοι βουλευτές, που μπήκαν στην αίθουσα ενώ βρισκόταν στο βήμα ο αλ Αμπάντι είπαν ότι αποφάσισαν να τον στηρίξουν, όμως του δίνουν διορία τριών μηνών για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων, ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία για το ποσό που θα λαμβάνει από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Στην ομιλία του ο Αμπάντι δεσμεύτηκε να επιλύσει «όλες τις διαφορές» της Βαγδάτης με το Κουρδιστάν.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με το αυτόνομο Κουρδιστάν, που ήταν ανέκαθεν δύσκολες κυρίως με αφορμή τη διανομή των εσόδων από τους φυσικούς πόρους της περιοχής, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι επωφελήθηκαν από την υποχώρηση του ιρακινού στρατού για να καταλάβουν διαφιλονικούμενα εδάφη. Όμως λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών που έφτασαν στο σημείο να απειλούν το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι διέταξε την πολεμική αεροπορία να βοηθήσει τους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές, σε μια σπάνια κίνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου