ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ απορρίπτει τον νέο πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας

το-ισραήλ-απορρίπτει-τον-νέο-πρέσβη-τη-125393

Το Ισραήλ αρνήθηκε να δεχθεί το νέο πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας στο Τελ Αβίβ, διότι ο ίδιος είναι διαπιστευμένος ταυτόχρονα και στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα. «Η πολιτική μας είναι γνωστή: δεν δεχόμαστε τα διαπιστευτήρια πρέσβεων που είναι ταυτόχρονα διαπιστευμένοι στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η άρνησή μας δεν στρέφεται ειδικά εναντίον της Νέας Ζηλανδίας» δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς γιατί δεν είχε συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση των δύο προηγουμένων Νεοζηλανδών πρεσβευτών (είχαν και οι δύο ταυτόχρονη διαπίστευση στους Παλαιστινίους) ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών είχε άγνοια του γεγονότος».

«Εκτιμάτε ότι το Ισραήλ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Νέα Ζηλανδία;» ρώτησαν δημοσιογράφοι το Νεοζηλανδό πρωθυπουργό Τζον Κι. «Δεν ξέρω. ’Ισως. Δεν θα ήθελα να δω ένα τέτοιο παρασκήνιο. Θα δούμε» απάντησε εκείνος. Και πρόσθεσε: «η άποψή μας από παλιά είναι ότι πρέπει να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στο τέλος [σσ: της ειρηνευτικής διαδικασίας] να συνυπάρξουν δύο κράτη. Εμείς πάντως δεν έχουμε μαζική διπλωματική εκπροσώπηση σε αυτή την περιοχή του κόσμου». Πράγματι, η Νέα Ζηλανδία διατηρεί, για παράδειγμα, μία πρεσβεία στην Τουρκία, ο επικεφαλής πρέσβης της οποίας είναι επίσης διαπιστευμένος στη Ιορδανία, στη Γεωργία και στο Αζερμπαΐτζάν.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου