ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Μουσουλμάνα πριγκίπισσα στην υπηρεσία της προπαγάνδας

κίνα-μουσουλμάνα-πριγκίπισσα-στην-υπ-147359

Ένα «νέο» τρόπο ανακάλυψαν οι κινεζικές Αρχές για να προπαγανδίσουν ότι δήθεν επικρατεί αρμονία στις σχέσεις ανάμεσα στους Κινέζους Χαν και στην μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, των τουρκμένων της δυτικής Κίνας. Ετοιμάζουν μία σειρά παιδικών κινουμένων σχεδίων για την δημόσια τηλεόραση.

Το στόρι; Φτωχή μουσουλμάνα παλλακίδα ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται Κινέζο αυτοκράτορα, κάνοντας πολλά παιδιά, ζώντας, στο τέλος, αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… Η ιστορία θα βασιστεί σε παραμύθι καταγεγραμμένο τον 18ο αιώνα, θα γίνει πρώτα τηλεοπτική σειρά μέχρι το τέλος του 2015 και μετά ταινία το 2016. .

Ο παραγωγός του κινούμενου σχεδίου Ντενγκ Τζιανλέι, από την εταιρία Qianheng Cultural Communication, μίλησε για «ένα νέο σύμβολο διαπολιτισμικής επικοινωνίας». Όπως λέει, «η ομορφιά και η πλούσια παράδοση της δυτικής Κίνας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη ταινία».

Στον αντίποδα ωστόσο, βρίσκονται οι επικριτές που υπενθυμίζουν ότι ο αυθεντικός μύθος δεν είχε το happy end του υπό κατασκευήν σίριαλ κινουμένων σχεδίων, αφού η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την Ίπαν Χαν, την πρωταγωνίστρια, να καταλήγει δολοφονημένη από τη βασιλομήτορα, όταν αρνήθηκε να υπακούσει σε κάποιες εντολές του αυτοκράτορα.

Οι Ουιγούροι είναι μια εθνοτική ομάδα που μετά τις μαζικές μεταναστευτικές ροές των Κινέζων Χαν έχουν καταλήξει να αποτελούν μειονότητα στις περιοχές όπου ζουν. Ορισμένοι ηγέτες τους έχουν κατηγορήσει συχνά το Πεκίνο για θρησκευτική, εμπορική και πολιτισμική καταπίεση.

Οι Αρχές έπνιξαν στο αίμα πολλές διαδηλώσεις τους, ιδίως στη δεκαετία του ’90, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και, πιο πρόσφατα, το 2009.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, το Πεκίνο κατήγγειλε ότι στους κόλπους τους «δρα ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα», χωρίς να υπάρχουν ωστόσο επαρκείς αποδείξεις. Μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν περισσότεροι από 20 Ουιγούροι συνελήφθησαν χωρίς να τους έχουν απονεμηθεί επίσημες κατηγορίες.

Σήμερα, παρόλο που η επαρχία Σινγιάνγκ, πατρίδα των Ουιγουρων, γνωρίζει οικονομική ανάπτυξη, συχνά οι ίδιοι περιθωριοποιούνται, δεν βρίσκουν εύκολα δουλειές και υποβαθμίζονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητές τους προς όφελος των Κινέζων Χαν.

Επιστρέφοντας πάντως στα της επερχόμενης ταινίας τόσο κινουμένων σχεδίων όσο και με ηθοποιούς -, φαίνεται πως οι παραγωγοί συνάντησαν και μερικά απρόβλεπτα εμπόδια, όπως για παράδειγμα την χρήση ζώων. Κι αυτό διότι αφενός στην μουσουλμανική παράδοση μερικά ζώα έχουν εντελώς αρνητικό συμβολισμό, όπως τα φίδια, ενώ οι οι οικογένειες των Ουιγούρων σπανίως έχουν κατοικίδια.

«Η δυσκολία βρίσκεται στο να καταφέρεις να σεβαστείς την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ υπηρετείς την αγορά. Είναι θέμα συμβιβασμού» ανέφερε ο Ντενγκ στο δίκτυο CNN του Ηοng Kong.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου