ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος του ΝΑΤΟ με φόντο το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Δύσης-Μόσχας

σύνοδος-του-νατο-με-φόντο-το-ψυχροπολε-147411

Σε ανοικτά ψυχροπολεμικούς τόνους κινείται η διπλωματική διαμάχη γύρω από την Ουκρανία ενώ το μέτωπο των συγκρούσεων στις ανατολικές επαρχίες διευρύνεται. Οι ΗΠΑ βλέπουν «αντεπίθεση των ενόπλων με καθοδήγηση της Ρωσίας» ενώ η Μόσχα προαναγγέλλει πως θα αναθεωρήσει τον στρατιωτικό της σχεδιασμό αναλόγως όσων αποφασιστούν στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται ενώ το Κίεβο αναφέρει πως οι συλληφθέντες ρώσοι στρατιώτες παραδέχθηκαν πως παρέδωσαν οπλισμό στους ενόπλους.

O απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο είπε την Πέμπτη μιλώντας στο Interfax πως «θα λάβουμε υπόψη τις αποφάσεις και τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία κατά τον στρατιωτικό μας σχεδιασμό», εν όψει της Συνόδου της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την ασφάλειά μας απέναντι σε κάθε απειλή», είπε χαρακτηριστικά. Ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη «θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο» τις σχέσεις με τη Μόσχα, είπε.

Προ ημερών, ο γγτου ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ότι η Συμμαχία επιθυμεί να αναπτύξει στατεύματα και οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα στην ανατολική Ευρώπη. Βασικός στόχος του σχεδίου, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο γγ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είναι να μπορέσει το ΝΑΤΟ «να ενεργεί γρήγορα σε αυτό το παντελώς νέο περιβάλλον στην Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου