ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστινιακή Αρχή: Θα ζητήσει ημερομηνία τερματισμού της ισραηλινής κατοχής

παλαιστινιακή-αρχή-θα-ζητήσει-ημερομ-152245

Η Παλαιστινιακή Αρχή ετοιμάζεται να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να ορίσει μια καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη, υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αποκάλυψη για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας γίνεται εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή διοίκηση είναι «έτοιμη να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τερματιστεί η κατοχή» από το Ισραήλ, είπε ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο υπουργός Εργασίας Άχμαντ αλ Ματζνταλάνι ανέφερε επίσης ότι οι παλαιστινιακές αρχές «εργάζονται για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου» στην οποία θα οριστεί «ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της κατοχής».

Κανείς από τους δύο, ωστόσο, δεν διευκρίνισε το πότε θα παρουσιαστεί επισήμως η πρωτοβουλία αυτή.

Το αίτημα αυτό υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες ότι θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ που, κατά παράδοση, ασκούν βέτο σε κάθε πρόταση που κατατίθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την κρίνουν αντι-ισραηλινή.

Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι θα προσχωρήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μια ενέργεια που θα τους επέτρεπε να κινήσουν μια δικαστική έρευνα σε βάρος Ισραηλινών αξιωματούχων για τους χειρισμούς τους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι υπέγραψε ένα έγγραφο με τον οποίο καλεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να ζητήσει την ένταξη τους στο Δικαστήριο.

Τη Δευτέρα, τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Αίγυπτος πιέζει να συμφωνηθεί μια διαρκής εκεχειρία.

Πολίτες της Γάζας έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα, τα οποία τους έλεγαν ότι το Ισραήλ θα στόχευε κάθε σπίτι που χρησιμοποιήθηκε για «τρομοκρατικές επιθέσεις» και ζητούσε από τους πολίτες να εγκαταλείψουν περιοχές που χρησιμοποιούν μαχητές της Χαμάς.

Περισσότερες από 80 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα τη Δευτέρα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους στον τομέα της Υγείας, 2.122 άτομα, οι περισσότεροι πολίτες, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 8 Ιουλίου, με περισσότερα από 400 να είναι τα νεκρά παιδιά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου