ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ετοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση κατά των τζιχαντιστών

συρία-ετοιμη-να-συνεργαστεί-με-τη-δύση-152258

Η συριακή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς συμμαχίας, προειδοποιώντας ότι οι όποιες κινήσεις δεν πρέπει να είναι μονομερείς, αλλά να γίνουν σε συνεργασία με τη Δαμασκό. Από την πλευρά του το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το καθεστώς Ασαντ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ δήλωσε: «Η Συρία είναι έτοιμη για μια συνεργασία και έναν συντονισμό σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βάσει της απόφασης 2170 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Όταν ρωτήθηκε αν σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι καλοδεχούμενες».

Παράλληλα, ο Μουαλέμ σημείωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ρόλο στον συντονισμό τυχόν αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα η συριακή αντιαεροπορική άμυνα να βάλει εναντίον των αμερικανικών αεροσκαφών που θα επιχειρήσουν πλήγματα στο έδαφος της Συρίας, ο Μουαλέμ απάντησε: «Αυτό ενδέχεται να συμβεί, αν δεν υπάρχει προηγουμένως συνεργασία. Γι’αυτό προτείνουμε μια διεθνή συνεργασία και συντονισμό ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια επίθεση» εναντίον της Συρίας.

Ο σύρος υπουργός προειδοποίησε όμως ότι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, ενώ υπογράμμισε ότι οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους τζιχαντιστές με τη Συρία.

Αρνητική η Γερμανία

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πως δεν σκοπεύει να τις ανακτήσει εξαιτίας της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το καθεστώς του προέδρου Άσαντ έχει διαπράξει απίστευτη αδικία με κάθε μορφή στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται επί τριάμισι χρόνια. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ.

«Για να είμαστε ειλικρινείς είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτό μπορεί να αγνοηθεί στο όνομα της ρεάλ πολιτίκ, βάσει της οποίας κάποιος θα έλεγε ότι τώρα που υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος, που είναι χειρότερο από τον Άσαντ, θα πρέπει να συμμαχήσουμε με αυτόν που δεν είναι πολύ κακός», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πολύ απλοϊκό. Δεν γνωρίζω για κάποιες σκέψεις ή συζητήσεις […] για μια συνεργασία με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ», σημείωσε ο Σέφερ. «Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πολιτική ή διπλωματική επαφή μεταξύ της Γερμανίας και της συριακής κυβέρνησης».

Σε συνεργασία με τη Δαμασκό καλεί η Μόσχα

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις δυτικές και τις αραβικές κυβερνήσεις να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και να συνεργαστούν μαζί του για να αντιμετωπιστούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν με το Ισλαμικό Κράτος το ίδιος λάθος που είχαν κάνει με την Αλ Κάιντα, η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν ισλαμιστές μαχητές στο Αφγανιστάν πολεμούσαν με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον τους Σοβιετικούς.

«Πιστεύω ότι οι δυτικοί πολιτικοί ήδη συνειδητοποιούν την αυξανόμενη και γρήγορα εξαπλούμενη απειλή της τρομοκρατίας», σημείωσε ο ρώσος υπουργός αναφερόμενος στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. «Και σύντομα θα πρέπει να επιλέξουν τι είναι πιο σημαντικό: μια αλλαγή του (συριακού) καθεστώτος για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους αντιπάθειες διακινδυνεύοντας μια επιδείνωση της κατάστασης πέραν από κάθε έλεγχο ή η εξεύρεση ρεαλιστικών τρόπων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον της κοινής απειλής».

Η Ρωσία είναι ο πιο σημαντικός διεθνής υποστηρικτής του Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από τον Μάρτιο του 2011, ενώ οι ΗΠΑ και η Δύση, όπως και πολλές χώρες του Κόλπου, υποστήριζαν τους εξεγερμένους που επιθυμούν την ανατροπή του Άσαντ.

Καταδικάζει τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα «τα ειδεχθή, εκτεταμένα» εγκλήματα που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ περιλαμβανομένων των φόνων, των σεξουαλικών εγκλημάτων και της στόχευσης ανθρώπων για θρησκευτικούς ή εθνοτικούς λόγους.

Έως και 670 κρατούμενοι στη φυλακή Μπάντους στην Μοσούλη σκοτώθηκαν στις 10 Ιουνίου από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αφού μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε μια ερημική περιοχή και επιλέχθηκαν όσοι δεν ήταν σουνίτες, επεσήμανε η Πιλάι σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη τις μαρτυρίες επιζώντων και αυτοπτών μαρτύρων της «σφαγής» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

«Αυτές οι εν ψυχρώ, συστηματικές και σκόπιμες δολοφονίες πολιτών, αφού έχουν επιλεχθεί εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Πιλάι.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος «για εθνοτική και θρησκευτική κάθαρση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του», ενώ ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου