ΔΙΕΘΝΗ

Focus: Oι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν την Τουρκία

focus-oι-γερμανικές-μυστικές-υπηρεσίες-κατ-153528

Επί 35 και πλέον χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας κατασκόπευαν την Τουρκία, παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό «Focus», ανατρέποντας ισχυρισμούς του Βερολίνου ότι οι «παρεμβάσεις» της γερμανικής υπηρεσίας ήταν «ζήτημα των τελευταίων ετών», συγκεκριμένα από το 2009.

Το περιοδικό αποκαλύπτει ότι το «πράσινο φως» στην παρακολούθηση της Τουρκίας δόθηκε το 1976 από την τότε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ. Η έγκριση επιβεβαιώθηκε και σχετικώς πρόσφατα από την κυβέρνηση Μέρκελ, συγκεκριμένα από κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο μετείχαν αντιπρόσωποι του γραφείου της καγκελαρίας και των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν αντέδρασε μέχρι στιγμής, αλλά ο κυβερνητικός βουλευτής Χανς-Πέτερ Ουλ δικαιολόγησε το «ενδιαφέρον» της γερμανικής κατασκοπείας. Τονίζοντας ότι τις απόψεις του συμμερίζονται παρά πολλοί γερμανοί πολιτικοί, δήλωσε: «Είναι απόλυτα απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιοι έρχονται στη Γερμανία από μια χώρα που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην ΣΕ». Ανέφερε ενδεικτικά ότι η Τουρκία έχει «επισημανθεί» για διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών αλλά και τρομοκρατών.

Οι νέες αποκαλύψεις οξύνουν περισσότερο τις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν στην Τουρκία «προβληματικές». Όταν στις αρχές του μήνα το περιοδικό «Spiegel» έφερε στο προσκήνιο την παρακολούθηση των τηλεφώνων στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Αχμετ Νταβουτογλου κάλεσε, στις 18 Αυγούστου, τον γερμανό πρεσβευτή στο υπουργείο να δώσει εξηγήσεις. Δεν έγινε γνωστό πώς αντέδρασε το Βερολίνο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου