ΔΙΕΘΝΗ

Σιέρα Λεόνε: Φυλάκιση δύο ετών σε όποιον κρύβει ασθενείς με Έμπολα

σιέρα-λεόνε-φυλάκιση-δύο-ετών-σε-όποιο-154258

Το κοινοβούλιο της Σιέρα Λεόνε ποινικοποίησε την παροχή καταφυγίου σε πάσχοντες από τον ιό Έμπολα, προβλέποντας κάθειρξη δύο ετών για τους παραβάτες, στην προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η τροποποίηση χρειάζεται αυτή τη στιγμή δεδομένου του γεγονότος ότι όταν δημιουργήθηκε η διάταξη το 1960 και ψηφίστηκε από τη Βουλή, μία αρρώστια όπως ο Έμπολα δεν υπήρχε» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανκ Κάργκμπο.

Εν τω μεταξύ, ένας Βρετανός που ζει στην Σιέρα Λεόνε βρέθηκε θετικός στον ιό, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Υπεύθυνοι του υπουργείου δήλωσαν πως ο ασθενής, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, λαμβάνει προξενική βοήθεια.

Ο καθηγητής Τζον Ουότσον, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος που εκπροσωπεί ο ιός Έμπολα για τους κατοίκους της Βρετανίας «εξακολουθεί να είναι μηδαμινός».

«Ιατρικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν αυτή τη στιγμή την κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία» προσέθεσε.

«Διαθέτουμε ένα σύστημα υγείας [Εθνικό Σύστημα Υγείας – NHS] ισχυρό, καλά αναπτυγμένο και αποδοτικό για να αντιμετωπίσουμε σπάνιες λοιμώδεις ασθένειες, όταν συμβαίνουν, με την υποστήριξη πολλών ειδικών» επισήμανε.

Ο ιός, ο οποίος εξαπλώθηκε στη Λιβερία, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και σε μικρότερο βαθμό στη Νιγηρία, έχει προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 1.427 ανθρώπων αφότου ξέσπασε η επιδημία τον Μάρτιο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό που μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου