ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ κατά Ισραήλ: Σκοτώσατε παιδιά στον ύπνο τους

οηε-κατά-ισραήλ-σκοτώσατε-παιδιά-στον-183955

«Παιδιά σκοτώθηκαν ενώ κοιμούνταν δίπλα στους γονείς τους στο πάτωμα τάξης σε σχολείο που λειτουργεί ως καταφύγιο του ΟΗΕ. Παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους: αυτό είναι ύβρις για όλους μας, πηγή ντροπής παγκοσμίως. Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το όνειδος»… Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Πιερ Κράχενμπουλ κατακεραυνώνει το Ισραήλ για το νέο μακελειό αμάχων σε σχολείο-καταφύγιο.

Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε από ισραηλινές βόμβες σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, στη διάρκεια δεύτερης νύχτας ανηλεούς βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της UNRWA καταδίκασε «με τους σκληρότερους δυνατούς όρους τη σοβαρή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις».

«Επισκεφθήκαμε την τοποθεσία και συγκεντρώσαμε στοιχεία. Αναλύσαμε θραύσματα, εξετάσαμε κρατήρες και άλλες καταστροφές. Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι ισραηλινά πυρά χτύπησαν το σχολείο μας, στο οποίο 3.300 άνθρωποι είχαν αναζητήσει καταφύγιο. Πιστεύουμε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις» δήλωσε ο Πιερ Κράχενμπουλ.

«Είναι πρόωρο να δώσουμε επιβεβαιωμένο απολογισμό θυμάτων. Όμως γνωρίζουμε ότι πέθαναν και τραυματίστηκαν πολλοί άμαχοι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών και του φρουρού της UNRWA που επιχειρούσε να προστατεύσει την τοποθεσία. Αυτοί είναι άνθρωποι που είχαν λάβει εντολή από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους» ανέφερε.

Για «παγκόσμιο όνειδος» μίλησε ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ είχε ειδοποιηθεί 17 φορές ότι το σχολείο της Τζαμπαλίγια στεγάζει εκτοπισμένους λόγω της στρατιωτικής σύρραξης.

«Η τελευταία φορά ήταν λίγες ώρες πριν την επίθεση» δήλωσε ο Κρις Γκάνες και επανέλαβε πως «αρχική εκτίμηση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες είναι ότι το σχολείο χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρομαχικά».

Ο εκπρόσωπος της UNRWA στη Γάζα Μπο Τέρνερ επισήμανε πως ουσιαστικά ο ΟΗΕ είναι «βέβαιος» πως το Ισραήλ ευθύνεται για την αιματοχυσία. Ανέφερε ότι έχουν συλλεχθεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βλήματα ερρίφθησαν από ισραηλινές θέσεις στα βορειο-ανατολικά του σχολείου.

Το Ισραήλ έχει περιοριστεί να δηλώσει ότι το περιστατικό τελεί υπό διερεύνηση, ισχυριζόμενο ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν πως οι στρατιώτες απάντησαν στην πηγή εχθρικών πυρών της Χαμάς πλησίον του σχολείου.

Είναι η έκτη φορά που σχολείο του ΟΗΕ δέχεται επίθεση. «Το προσωπικό μας, οι άνθρωποι που ηγούνται της ανθρωπιστικής αποστολής σκοτώνονται. Τα καταφύγιά μας είναι κατάμεστα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί σύντομα να περιπλανώνται στους δρόμους της Γάζας, χωρίς τροφή, νερό και καταφύγιο εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις» δηλώνει ο Πιερ Κράχενμπουλ.

«Ήμασταν τρομοκρατημένοι. Τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν το σχολείο. Μία τάξη κατέρρευσε πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων» δήλωσε ο Άσαντ Σαμπάχ, ο οποίος κρυβόταν κάτω από θρανία μαζί με τα πέντε παιδιά του για να γλιτώσει.

Συντρίμμια και προσωπικά αντικείμενα διασκορπισμένα ανάμεσα σε λίμνες αίματος σε τάξη όπου κοιμούνταν παιδιά αντίκρισε ο ανταποκριτής Κρις Μόρις του BBC φθάνοντας στο σχολείο μετά την επίθεση.

Περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ έπειτα από ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν ολόκληρες γειτονιές εν όψει βομβαρδισμών. Η UNRWA δηλώνει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα να μην μπορεί να διαχειριστεί πλέον την κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα άλλο ένα σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ βρέθηκε στο στόχαστρο τη στιγμή που η παιδική χαρά ήταν γεμάτη με οικογένειες που ανέμεναν την απομάκρυνσή τους εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι ευθύνεται για τους θανάτους, υποστηρίζοντας πως μόνο μία οβίδα εκτοξεύτηκε κατά λάθος από τις δυνάμεις του και χτύπησε την παιδική χαρά του σχολείου που ήταν άδεια τη στιγμή εκείνη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Guardian, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε το προσωπικό του ΟΗΕ το αρχικό βλήμα ακολουθήθηκε από «πολλά άλλα γύρω από το σχολείο μέσα σε λίγα λεπτά», όπως δήλωσε ο Κρις Γκάνες. Δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην τοποθεσία λίγα λεπτά αργότερα δήλωσαν ότι καταστροφές παραπέμπουν σε επίθεση με όλμους.

Σε 23 ημέρες πολέμου περισσότεροι από 1.240 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι άμαχοι, με τα παιδιά να πληρώνουν ξανά το τίμημα της σύγκρουσης. Βομβαρδίζονται σχολεία, παιδικές χαρές, νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, αγορές. Η κυβέρνηση Νετανιάχου παγίως κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Το Ισραήλ μετρά 53 νεκρούς, εκ των οποίων τρεις πολίτες. Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις δυτικές πιέσεις, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα διαρκέσει έως ότου καταστραφούν οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς και η όποια λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου