ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν στη Μέρκελ πρόσβαση στον φάκελο της NSA

οι-ηπα-αρνήθηκαν-να-δώσουν-στη-μέρκελ-π-300775

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να παραχωρήσει στην γερμανίδα καγκελάριο πρόσβαση στον φάκελο της NSA για εκείνη, εντείνοντας την απογοήτευση του Βερολίνου για την αποτυχία της Ουάσινγκτον να απαντήσει αποτελεσματικά στα ερωτήματα για την παρακολούθηση του τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, ο βουλευτής των Πρασίνων, Ομίντ Νουριπούρ, ρώτησε εάν η Μέρκελ είχε ζητήσει τα έγγραφα που σχετίζονται με την παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων της γερμανίδας πολιτικού.

Σε απάντηση, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε επίσημο αίτημα στις 24 Οκτωβρίου 2013, αλλά πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έδωσε πληροφορίες» για το θέμα.

Ο βουλευτής των Πρασίνων άσκησε κριτική τόσο στην αμερικανική, όσο και στη γερμανική κυβέρνηση για την αντίδρασή τους στις αποκαλύψεις για την NSA.

«Πέρυσι η αποτυχία τους να απαντήσουν στις ερωτήσεις θα μπορούσε να οφείλεται σε πραγματική άγνοια – τώρα μοιάζει σκόπιμη συσκότιση. Οι Γερμανοί δεν κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύσουν την έννοια μιας διατλαντικής εταιρικής σχέσης, και οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες που οι Γερμανοί δεν θέτουν δύσκολες ερωτήσεις, καθώς έτσι μπορούν να αποφύγουν περαιτέρω διπλωματικά σκάνδαλα» είπε ο Νουριπούρ, ο οποίος δήλωσε ότι θα ζητήσει να μάθει εάν η Μέρκελ ζήτησε την καταστροφή του φακέλου της NSA.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται την ώρα που η δυσαρέσκεια στη Γερμανία παραμένει για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου