ΔΙΕΘΝΗ

Στο κενό η μήνυση της Μαρίν Λεπέν για τον χαρακτηρισμό «φασίστρια»

στο-κενό-η-μήνυση-της-μαρίν-λεπέν-για-το-301194

Γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι ο χαρακτηρισμός «φασίστρια» που απηύθυνε κατά της Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν δεν ήταν προσβλητικός για την ίδια.

Το ποινικό δικαστήριο αυτό στο Παρίσι αποφάνθηκε μετά από καταγγελία της Λεπέν εναντίον του επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Την περίοδο εκείνη ο Μελανσόν αντιδρώντας σε δημοσκόπηση τηλεοπτικού σταθμού που έφερε την Λεπέν να κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είχε ρωτήσει: «Γιατί νομίζετε ότι οι γάλλοι πολίτες είναι οι μοναδικοί που θέλουν μια φασίστρια για ηγέτη τους;».

Η Λεπέν, που τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές πάνω από τον Μελανσόν που ήταν τέταρτος, κατέθεσε μήνυση εναντίον του αντιπάλου της για συκοφαντική δυσφήμιση.

Κατά την διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση, τον Μάρτιο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Μελανσόν είχε υποστηρίξει ότι η «προσπάθεια να απαγορευτεί ο όρος φασίστας» είναι αφ’ εαυτής «τυπικά φασιστική», καθώς δεν πρόκειται για μια προσβολή, αλλά για έναν πολιτικό προσδιορισμό.

Το δικαστήριο με την απόφασή του τάχθηκε υπέρ της άποψης αυτής, θεωρώντας ότι ο συγκεκριμένος όρος «θα μπορούσε να έχει υβριστική χροιά», αλλά ότι «δεν είχε υβριστική χροιά, όταν χρησιμοποιήθηκε μεταξύ πολιτικών αντιπάλων για ένα πολιτικό ζήτημα».

Πέρυσι η Μαρίν Λεπέν είχε απειλήσει με μηνύσεις όποιους αποκαλούν το Εθνικό Μέτωπο ως ακροδεξιό κόμμα, θεωρώντας ότι αυτός ο χαρακτηρισμός δεν αρμόζει στο κόμμα την ηγεσία του οποίου της κληροδότησε ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν, αλλά δεν έκανε πράξη την απειλή της.

Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε 11 πόλεις. Η εκλογική επιρροή του κόμματος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στις ευρωεκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν δεύτερο πίσω από την κεντροδεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, αλλά μπροστά από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου