ΔΙΕΘΝΗ

Γιούνκερ και Σουλτς διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην τηλεόραση

γιούνκερ-και-σουλτς-διασταύρωσαν-τα-ξ-302825

Αντιμέτωποι στην πρώτη τους τηλεμαχία βρέθηκαν οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ο Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ και ο Μάρτιν Σουλτς των σοσιαλιστών. Η τηλεμαχία έγινε στις Βρυξέλλες και μεταδόθηκε από το France 24 και το Radio France International.

H ανάπτυξη και η τόνωση της απασχόλησης ήταν δύο από τα θέματα που κυριάρχησαν. Και οι δύο υποψήφιοι τόνισαν την ανάγκη ενός μείγματος πολιτικής που να περιλαμβάνει και πολιτικές ανάπτυξης, αλλά και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αμφότεροι έδειξαν επίσης να κατανοούν τις βρετανικές ανησυχίες για την παρέμβαση της ΕΕ στην καθημερινότητα των πολιτών.

Εκεί όπου πράγματι υπήρξε έντονη διαφορά ήταν στο θέμα του γαλλικού αιτήματος (αν και προς το παρόν δεν έχει διατυπωθεί επίσημα) περί νέας παράτασης για την μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ.

Ο Γιούνκερ, τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, επανέλαβε την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη δοθεί μια παράταση και ότι οι κανόνες πρέπει να είναι κοινοί για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, ο Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, άνοιξε παράθυρο μιας κάποιας «ευελιξίας» αν κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την κυβέρνηση Ολάντ να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Στο ερώτημα για το ποια θα είναι η βασική τους προτεραιότητα σε περίπτωση εκλογής στην προεδρία της Κομισιόν, ο Γιούνκερ απάντησε: «θέλω μια ΕΕ που να μην είναι παρούσα σε όλα τα θέματα. Να είναι παρούσα για τα μεγάλα ζητήματα, την οικονομία, την απασχόληση, την κλιματική αλλαγή. Αλλά όχι και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών.»

Ο Σουλτς από την πλευρά του απάντησε: «θέλω να ανοίξω τις πόρτες της Κομισιόν, να βλέπουν οι πολίτες αυτά που γίνονται. Θέλω να μειώσω την εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ και να αγωνιστώ για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.»

Οι δύο πολιτικοί θα διασταυρώσουν και πάλι τα ξίφη τους στις 28 Απριλίου για την ολλανδική τηλεόραση, για να ακολουθήσουν δύο ακόμα ντιμπέιτ για τα γερμανικά ΜΜΕ στις 8 και 20 Μαΐου.

Στις 15 Μαΐου η EBU θα φιλοξενήσει το κοινό ντιμπέιτ όλων των υποψηφίων για την Κομισιόν.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου