ΔΙΕΘΝΗ

Έως και 30% μπορεί να φτάσει η «αντιευρωπαϊκή» ψήφος τον Μάιο

έως-και-30-μπορεί-να-φτάσει-η-αντιευρωπ-327929

Ακόμα και το 30% μπορεί να φτάσει η «αντιευρωπαϊκή» ψήφος τον Μάιο, προειδοποιεί το «Open Europe», ένα think tank που μελετά τα θέματα της ΕΕ. Σε έδρες, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 220 επί συνόλου 751 εδρών, σαφώς περισσότερες από τις έδρες της απερχόμενης Ευρωβουλής.

Τα κόμματα με «αντιευρωπαϊκό» προσανατολισμό ποικίλουν, όπως αναφέρει το Open Europe.

Υπάρχουν ΚΚ σε διάφορες χώρες που απορρίπτουν παντελώς την ΕΕ, νεοφασιστικά κόμματα ή ξενοφοβικά όπως στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, οι ευρωσκεπτικιστές του Φάρατζ στη Βρετανία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εξακολουθεί να ελέγχεται από τις πολιτικές ομάδες που τάσσονται υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης, παρά τις επιμέρους διαφορές.

Ωστόσο, η πλειοψηφία που θα έχουν αυτές οι δυνάμεις (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι) στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται μικρότερη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι όλο και μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών της ΕΕ επιλέγουν την αποχή από την εκλογική διαδικασία.

Το 2009 ο μέσος όρος συμμετοχής έφτασε το 43%. Εφόσον το ποσοστό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι περίπου το 74% των πολιτών, είτε δεν θα έχει πάει καθόλου να ψηφίσει είτε θα έχει επιλέξει κόμμα που δεν στηρίζει με πάθος το ευρωπαϊκό όραμα.

«Με τόσο χαμηλή συμμετοχή στην κάλπη θα είναι δύσκολο και όχι ιδιαίτερα ειλικρινές από δημοκρατικής άποψης, να προωθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ατζέντα περί ενοποίησης. Κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμα πιο έντονα τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα.»

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου