ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακά «χάδια» στους Σκοπιανούς για ένταξη στην ΕΕ

αυστριακά-χάδια-στους-σκοπιανούς-γ-328059

Προειδοποιήσεις ότι «μια επ’ αόριστον αναβολή της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της διένεξης για την ονομασία, μπορεί να έχει ασφαλώς συνέπειες για τη σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που δεν συμφέρει τους γείτονές της -μέλη της ΕΕ» απηύθυνε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία των συγχαρητηρίων που απέστειλε «για την επανεκλογή του» στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι «για την νίκη τού κόμματός του στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές».

Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως «και η “Μακεδονία” θα πρέπει επίσης να αποδείξει, ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για μια βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας επισήμανε πως «η Αυστρία θα συνεχίσει να εργάζεται για την, το ταχύτερο δυνατόν, έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη “Μακεδονία”, όπως προτείνεται ήδη για πέμπτη φορά στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, η ΕΕ «θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, καθώς η “Μακεδονία” έχει καταβάλει στο παρελθόν προσπάθειες για την εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να καταβάλει, επίσης, επιπλέον προσπάθειες στον τομέα του κράτους δικαίου και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, κάτι που, όπως είπε, είναι αναγκαίο για μελλοντικές επενδύσεις από το εξωτερικό, χωρίς τις οποίες η χώρα δύσκολα θα μπορέσει να κάνει προόδους στην οικονομική ανάπτυξη και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Σημειώνεται πως η Αυστρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ΠΓΔΜ, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότερες από 50 επιχειρήσεις με αυστριακή συμμετοχή, ενώ περισσότερες από 20 επιχειρήσεις είναι καθαρά αυστριακής ιδιοκτησίας.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου