ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Νέοι θάνατοι από MERS ενώ οι τουρίστες συνεχίζουν να… φιλούν καμήλες

σαουδική-αραβία-νέοι-θάνατοι-από-mers-ενώ-354064

Δέκα νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό MERS καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στη Σαουδική Αραβία, καθώς και 20 νέες λοιμώξεις, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θανατηφόρων κρουσμάτων στη χώρα σε 157 και των λοιμώξεων σε 511 από τότε που ο ιός του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής ανιχνεύθηκε πριν από δύο χρόνια.

Πέντε από τους θανάτους καταγράφηκαν την Τρίτη και άλλοι πέντε την Τετάρτη. Ο ρυθμός εμφάνισης των λοιμώξεων από το MERS στη χώρα αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε νοσοκομεία της Τζέντας και του Ριάντ. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων σχεδόν διπλασιάστηκε τον Απρίλιο και ήδη αυξήθηκε κατά επιπλέον 25% το Μάιο.

Εντωμεταξύ, πολύ μικρό αποτέλεσμα φαίνεται να έχουν οι προειδοποιήσεις των υγειονομικών αρχών της χώρας προς τους τουρίστες να μην έρχονται σε επαφή και πολύ περισσότερο να μην φιλούν καμήλες, καθώς θεωρούνται ως η πιθανότερη «δεξαμενή» του κοροναϊού MERS.

Παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί τόσο στους πολίτες της χώρας όσο και στους τουρίστες να φορούν μάσκες και γάντια ερχόμενοι σε επαφή με αυτό το ζώο, σύμφωνα με το BBC, πολλοί αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις, συνεχίζοντας να ανεβάζουν βίντεο και φωτογραφίες που τους δείχνουν να φιλούν καμήλες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι παρά τη «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων του κορονοϊού, η ασθένεια δεν συνιστά ακόμη παγκόσμια απειλή.

Ο κορονοϊός MERS είναι συγγενής του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου. Ο SARS που έχει σκοτώσει 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή του στην Κίνα το 2002, μπορεί να προκαλέσει βήχα, πυρετό και πνευμονία και δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντι-ιική θεραπεία για την καταπολέμησή του.

Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του MERS προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις αρχές λόγω της αναμενόμενης προσέλευσης προσκυνητών από όλο τον κόσμο τον Ιούλιο στην διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν έρευνες για να βρουν την προέλευση του ιού από τότε που τα πρώτα κρούσματα σε άνθρωπο επιβεβαιώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου