ΔΙΕΘΝΗ

Διχάζει τις ΗΠΑ το μουσείο των Δίδυμων Πύργων

διχάζει-τις-ηπα-το-μουσείο-των-δίδυμων-354867

Προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, ένα πυροσβεστικό όχημα που εγκλωβίστηκε την ώρα της πτώσης, συντρίμμια από τη σκάλα που έγινε η έξοδος διαφυγής για εκατοντάδες ανθρώπους, είναι μερικά από τα εκθέματα που μπορεί κανείς να δει στο νέο μουσείο των Δίδυμων Πύργων, το οποίο εγκαινιάζεται αύριο.

Στα εγκαίνια του μουσείου θα παρευρεθεί και ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ θα ανοίξει για το κοινό μετά από τρεις ημέρες με τους συγγενείς των θυμάτων να έχουν προτεραιότητα.

Ανάμεσα στα περίπου 7.000 εκθέματα περιλαμβάνονται από κατεστραμένες μηχανές αεροσκαφών και πυροσβεστικά οχήματα που εγκλωβίστηκαν στο σημερινό «σημείο μηδέν», μέχρι φορητοί υπολογιστές των τρομοκρατών και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Ακόμη και ένα ζευγάρι παντόφλες της American Airlines διατίθεται προς έκθεση στο μουσείο μνήμης για την «ημέρα που άλλαξε τον κόσμο». Πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και πληροφορίες σχετικά με το μουσείο μπορεί να δει και μέσα από την ιστοσελίδα του μουσείου.

Η δημιουργία του Εθνικού Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου πάντως έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, δεδομένου ότι το 40% των πτωμάτων (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.123 σορούς) ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί. Τη στιγμή που τα περίπου 7.000 εκθέματα μεταφέρονταν στο 7όροφο κτίριο, πολλές ήταν οι οικογένειες συγγενών που παραπονέθηκαν για το γεγονός ότι προσωπικά αντικείμενα των αγαπημένων τους θα αποτελέσουν θέαμα για τουρίστες και -ίσως- τρομολάγνους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιηθήκε εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2.973 άνθρωποι. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου