ΔΙΕΘΝΗ

Ο βετεράνος της ισπανικής πολιτικής ζωής στρέφει τα πυρά του στο «Podemos»

ο-βετεράνος-της-ισπανικής-πολιτικής-ζ-378831

Τα πυρά του στο κόμμα Podemos, το οποίο αφαίρεσε αρκετούς ψήφους από τους Σοσιαλιστές έστρεψε εμμέσως ο Φελίπε Γκονθάλεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας μεταξύ 1982-1996.

To νέο κόμμα Podemos και η πτώση του δικομματισμού
Ο Γκονθάλεθ χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου, σημειώνοντας το χαμηλό ποσοστό που έλαβε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το οποίο μόλις πριν από 3 χρόνια κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε να μην κάνει ευθεία αναφορά στο κόμμα Podemos (Μπορούμε), το οποίο με τρεις μήνες ζωή κέρδισε έδρες στην Ευρωβουλή και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Σημείωσε όμως ότι θα ήταν καταστροφικό για την Ισπανία, αλλά και την Ευρώπη να στραφεί σε «βολιβαριανές εναλλακτικές» (σαφέστατη αναφορά στη Βενεζουέλα του Τσάβες) και «οπισθοδρομικές ουτοπίες» που καταλήγουν στο γνωστό αποτέλεσμα: «ισότητα για όλους, αλλά στη μιζέρια, εκτός από την νομενκλατούρα που δεν μένει ποτέ στη μιζέρια».

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία και την αντίθεσή του στην ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και των «αλυτρωτικών εθνικισμών», σημειώνοντας ότι απλώς επιδεινώνουν τα προβλήματα της Ευρώπης.

Δεν ήταν όμως μόνο οι Σοσιαλιστές του PSOE που επιτέθηκαν στο νέο πολιτικό σχηματισμό. Σύμβουλος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τούς αποκάλεσε «φρικιά», ενώ η Ρόσα Ντίεθ του κεντροαριστερού Unión, Progreso y Democracia (UPyD) σχολίασε: «τα λαϊκιστικά κόμματα έφτασαν και στην Ισπανία».

Η ίδια η Ντίες είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στην ισπανική πολιτική ζωή, αφού και εκείνη δημιούργησε από το μηδέν ένα κόμμα και στην πρώτη της εμφάνιση -το 2008- κατάφερε να εκλέξει βουλευτή.

Έκτοτε, η πορεία της είναι ανοδική: το 2011 στις βουλευτικές εκλογές σχεδόν τετραπλασίασε το ποσοστό (από 1,2% έφτασε στο 4,7%) ενώ στις Ευρωεκλογές της Κυριακής κατάφερε να εκλέξει 4 ευρωβουλευτές.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου