ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Ερευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με τις πλημμύρες

σερβία-ερευνα-για-τυχόν-ποινικές-ευθύ-379354

Με εντολή του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκινά έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες για τις συνέπειες από τις καταστροφικές πλημμύρες, με την ακρόαση του δημάρχου Ομπρένοβατς, Μίροσλαβ Τσούτσκοβιτς.

Η έρευνα αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα, αν στις πλημμύρες μπορούσε να υπάρχει αμεσότερη και καλύτερη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας Μπλιτς του Βελιγραδίου, στη συνέχεια θα καταθέσει ο δήμαρχος Κρούπανι, Ράντε Γκρούγιτς, ο πρώην δήμαρχος Σάμπατς, Μίλος Μιλόσεβιτς και θα κληθούν να καταθέσουν και άλλα άτομα που είναι σε θέσεις ευθύνης στις τρεις από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας, Μίλοραντ Βέλιοβιτς, με εντολή της εισαγγελίας, εισηγήθηκε την άμεση συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα εξετάσουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Ο δήμαρχος Ομπρένοβατς, σε δήλωσή του στην εφημερίδα Μπλιτς, επιβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα της αστυνομίας και θα παραδώσει όλα έγγραφα που θα ζητηθούν.

«Έχω επίσημα έγγραφα, όσον αφορά τις αρμοδιότητές μου και όλα όσα έκανα και πώς τα έκανα. Για όλες τις κινήσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως επικεφαλής του επιτελείου έκτακτων καταστάσεων του δήμου έχω έτοιμες αποδείξεις. Η έρευνα αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα αν στις πλημμύρες υπήρχε πιθανότητα αμεσότερης και καλύτερης αντίδρασης» ανέφερε ο κ. Τσούτσκοβιτς.

Ο πρώην δήμαρχος Σάμπατς, Μίλος Μιλόσεβιτς, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση επειδή απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής του επιτελείου διαχείρισης κρίσεων, ανέφερε ότι συνειδητά και υπεύθυνα εκτελούσε τα καθήκοντά του και ότι η έρευνα για το όσα συνέβησαν πρέπει να διεξαχθεί.

«Εγώ ο ίδιος ζήτησα να διαπιστωθούν ευθύνες κάθε μέλους του επιτελείου, κυρίως η δική μου ως επικεφαλής» ανέφερε ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος τονίζει ότι αντικαταστάθηκε με το αιτιολογικό ότι ενεργούσε αυτόνομα.

«Η εντολή είναι να εξεταστούν τα πάντα μέχρι τέλους, ώστε να μην υπάρχουν οι ελάχιστες αμφιβολίες ή ερωτήματα. Πρόκειται για πολύ σημαντικά ζητήματα και τεράστιες ζημιές και φυσικά πρώτα απ΄ όλα απώλειες ανθρώπινων ζωών και δεν μπορεί να μείνουν αδιευκρίνιστα» ανέφερε πηγή από τη σερβική κυβέρνηση στην εφημερίδα «Νάσε Νόβινε».

Σημείωσε ακόμη ότι ολόκληρη η κυβέρνηση συμφώνησε ότι αν επιβεβαιωθούν παραλείψεις «δεν θα υπάρξει αμνηστία για κανέναν».

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, για τα πορίσματά της θα ενημερωθούν τα μέλη της Σερβικής Βουλής και η κοινή γνώμη κι αν διαπιστωθούν παραλείψεις, τα επόμενα βήματα θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα.

Στην περίπτωση του Ομπρένοβατς, πόλη που εκκενώθηκε πλήρως λόγω των καταστροφικών πλημμυρών έχουν ήδη γίνει οι πρώτες αναλύσεις που περιλαμβάνουν το έργο της δημοτικής αρχής, του εθνικού κέντρου διαχείρισης κρίσης και των επιχειρήσεων υδροδότησης, διαχείρισης υδάτων και της Εθνικής Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου