ΔΙΕΘΝΗ

Οργή εντός και εκτός Πακιστάν για τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου 25χρονης

οργή-εντός-και-εκτός-πακιστάν-για-τον-λ-379801

Απαράδεκτο έγκλημα χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου μιας 25χρονης γυναίκας από την οικογένειά της, παρουσία της αστυνομίας. Η βαναυσότητα αυτής της υπόθεσης έχει προκαλέσει οργή σε όλο τον κόσμο.

«Δίνω οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει άμεσα δράση και αναμένω μια αναφορά στο γραφείο μου μέχρι απόψε» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ζητώντας να μάθει γιατί η αστυνομία παρακολουθούσε αμέτοχη τη δολοφονία της 25χρονης Πακιστανής που ήταν έγκυος.

Η Φαρζάνα Ικμπάλ δέχθηκε την επίθεση την Τρίτη επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε. Ο σύζυγός της είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτε στη διάρκεια των 15 λεπτών που διήρκεσε η επίθεση έξω από το Ανώτερο Δικαστήριο της Λαχώρης.

«Τους ικέτευσα να μας βοηθήσουν, αλλά είπαν πως δεν είναι δουλειά τους» είπε ο Μοχάμεντ Ικμπάλ στο πρακτορείο Reuters. «Έβγαλα το πουκάμισό μου (για να ταπεινωθώ) και τους ικέτευσα να την σώσουν».

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει αρχικά πως η 25χρονη είχε λιθοβοληθεί, όμως ο Ικμπάλ δήλωσε ότι οι συγγενείς της γυναίκας την χτυπούσαν κρατώντας τα τούβλα.

Όλοι οι ύποπτοι, εκτός από τον πατέρα της, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, έχουν εξαφανισθεί. Ο πατέρας είπε πως επρόκειτο για φόνο τιμής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Guardian στο Πακιστάν, ο πατέρας της Φαρζάνα είχε αρχικά αποδεχθεί το γάμο, αφού ο Ικμπάλ του πλήρωσε το ποσό των 500 στερλινών, όμως αργότερα ζήτησε άλλες 600 στερλίνες.

Η όλη διευθέτηση είχε συμφωνηθεί, όμως στη συνέχεια είχαμε έξοδα με το σπίτι μας και ζήτησαν περισσότερα χρήματα, είπε ο Ικμπάλ στo Guardian. «Επειδή έχω περισσότερη γη απ’ αυτούς, νομίζουν ότι είμαι πλούσιος».

Οι φόνοι τιμής είναι συνηθισμένοι στο Πακιστάν, όμως η βαναυσότητα αυτής της υπόθεσης έχει προκαλέσει οργή σε όλο τον κόσμο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο πατέρας της, δύο αδελφοί και ο πρώην αρραβωνιαστικός της είναι μεταξύ των δραστών.

Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στην πύλη του αυστηρά φρουρούμενου δικαστηρίου, επισήμαναν οι δύο άνδρες, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Λαχόρης.

Το ζευγάρι επρόκειτο να καταθέσει εκείνο το πρωί στο δικαστήριο ότι ο γάμος του ήταν αυθεντικός, απαντώντας σε μια ψευδή κατηγορία για απαγωγή που είχε κατατεθεί από την οικογένεια της Φαρζάνα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η οικογένεια είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τη γυναίκα, είπε ο δικηγόρος της, ο Ράι Γκιουλάν Μούσταφα.

Ο δικηγόρος αφηγήθηκε πως, στις 12 Μαΐου, επτά συγγενείς της είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στο γραφείο του, όπου καθόταν εκείνη, αλλά συνάδελφοί του τους αντιμετώπισαν και τους έδιωξαν.

Αργότερα της επιτέθηκαν κοντά σ’ ένα αστυνομικό τμήμα. Αστυνομικοί επενέβησαν και έθεσαν υπό κράτηση τους δράστες για μια ώρα, πριν τους απελευθερώσουν χωρίς να τους απαγγελθεί καμιά κατηγορία, δήλωσε.

«Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τη φράση φόνος τιμής» υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι σε δήλωση που εξέδωσε στη Γενεύη. «Δεν υπάρχει ούτε το απειροελάχιστο ίχνος τιμής στο να σκοτώνεις μια γυναίκα μ’ αυτό τον τρόπο».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου