ΔΙΕΘΝΗ

Υπό τον έλεγχο ανταρτών τα σημεία-κλειδιά της Μοσούλης στο Ιράκ

υπό-τον-έλεγχο-ανταρτών-τα-σημεία-κλει-396231

Αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στις ιρακινές αρχές που δείχνουν ανίκανες να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών.

Εκατοντάδες ένοπλοι πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας νέα έφοδο εναντίον της Μοσούλης, πρωτεύουσας του βορρά, που απέχει περί τα 350 χλμ. από τη Βαγδάτη και κατάφεραν, ύστερα από μάχες με τον στρατό και την αστυνομία, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα του κυβερνήτη, των φυλακών και των τηλεοπτικών σταθμών, πριν από την πλήρη πτώση της πόλης, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τα οχήματά τους, ενώ αστυνομικά τμήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Η πόλη της Μοσούλης διαφεύγει στο εξής του ελέγχου του κράτους και είναι στα χέρια των ανταρτών» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Έφοδοι είχαν πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα εναντίον της πόλης της Μοσούλης, όπου τις τελευταίες ημέρες μαίνονταν αιματηρές μάχες.

Είναι η δεύτερη πόλη της χώρας που πέφτει εξ ολοκλήρου στα χέρια των ανταρτών, μετά την πόλη της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης τον Ιανουάριο. Οι αντάρτες έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους ένα μέρος της πόλης Ραμάντι, γειτονικής της Φαλούτζα.

Παράλληλα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ανώτερος τούρκος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η χώρα του ερευνά αναφορές που κάνουν λόγο για απαγωγή από τους αντάρτες στη Μοσούλη 28 τούρκων οδηγών φορτηγών που μετέφεραν ντίζελ στη Μοσούλη.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι οδηγοί κρατούνται όμηροι μετά την απαγωγή τους που σημειώθηκε όταν αυτοί κατευθύνονταν στη Μοσούλη μεταφέροντας ντίζελ από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) της νότιας Τουρκίας σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια ιρακινή πόλη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου