ΔΙΕΘΝΗ

Νταβούτογλου: Η Τουρκία θεωρεί «πρώτο της γείτονα» τη Σερβία

νταβούτογλου-η-τουρκία-θεωρεί-πρώτο-396837

Επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, σε μία προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών που είχαν ψυχρανθεί τον Οκτώβριο του 2013, εξαιτίας των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν ότι «το Κόσοβο αποτελεί Τουρκία», πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Όλοι οι βαλκανικοί λαοί είναι σαν μία οικογένεια και μπορούν να επιλύουν τις διαφορές τους σαν αδέρφια» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ομόλογό του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Άγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Σερβία, τη θεωρεί «πρώτο της γείτονα» και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους στη διεθνή σκηνή μεταξύ των οποίων είναι και αυτός «να κρατούν ανοιχτές τις θύρες επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

«Είμαστε έτοιμοι και επιθυμούμε να προχωρήσουμε δίπλα-δίπλα με τη Σερβία και να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον των δύο χωρών αλλά και της περιοχής μας διότι γνωρίζουμε ότι η Σερβία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Βαλκανίων» επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές του στο εξωτερικό ότι η χώρα του και η Σερβία αποτελούν τις βασικές συνιστώσες για τη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια. Ο κ. Νταβούτογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν ήρθε για να εξομαλύνει τις σχέσεις εξαιτίας των δηλώσεις Ερντογάν για το Κόσοβο λέγοντας ότι «εμείς οι Βαλκάνιοι λύνουμε όλα τα προβλήματα εύκολα, στο τραπέζι πίνοντας ένα τούρκικο ή σέρβικο καφέ».
Ο υπουργός Εξωτερικών τις Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς επισήμανε την ανάγκη οι σχέσεις των δύο χωρών να χαλαρώσουν, να εξομαλυνθούν και να ενδυναμωθούν. «Το σημαντικότερο απ’ όλα που συζητήσαμε είναι το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.

Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε τη συμπάθεια του τουρκικού λαού για τα δεινά που υπέστη η Σερβία από τις πλημμύρες ενώ ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που πρόσφερε η Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατά τη συνάντηση αυτή κυριάρχησαν οικονομικά θέματα και ο κ. Βούτσιτς κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις διευκολύνσεις που παρέχει η σερβική κυβέρνηση και να επενδύσουν στη Σερβία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «Διάδρομος 11» που συνδέει τη Σερβία με το Μαυροβούνιο με δεδομένο ότι τουρκική εταιρία εξαγόρασε πρόσφατα το 60% των μετοχών του λιμανιού στην πόλη Μπαρ του Μαυροβουνίου.

Τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας θα δεχθεί επίσης και ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου