ΔΙΕΘΝΗ

Στο ισπανικό κοινοβούλιο ο νόμος για την παραίτηση του Χουάν Κάρλος

στο-ισπανικό-κοινοβούλιο-ο-νόμος-για-τ-397510

Την παραίτηση του Χουάν Κάρλος από τον θρόνο καλείται να εγκρίνει το ισπανικό κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαδοχή. Υπέρ του σχετικού Οργανικού Νόμου αναμένεται να ψηφίσει πάνω από το 80% των βουλευτών.

Συγκεκριμένα, υπέρ της παραίτησης του Χουάν Κάρλος και της ανόδου στο θρόνο του γιου του Φίλιππου θα ψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (185 έδρες), οι Σοσιαλιστές (110 έδρες), το UΡyD (5 έδρες) και άλλοι δύο βουλευτές από περιφερειακά κόμματα.

Κατά του Οργανικού Νόμου έχουν ταχθεί τα κόμματα της Αριστεράς (11 έδρες) τα οποία ζητούν δημοψήφισμα για το πολιτειακό, καθώς και ορισμένα περιφερειακά κόμματα.

Οι βάσκοι του PNV (5 έδρες), οι καταλανοί του CiU (16 έδρες) και οι συνασπισμός CC από τα Κανάρια Νησιά (2 έδρες) προτίμησαν την αποχή.

Συνολικά η ισπανική Βουλή έχει 350 έδρες, κατά συνέπεια η παραίτηση αναμένεται να γίνει δεκτή από τουλάχιστον 300 βουλευτές.

Στις τάξεις των ισπανών σοσιαλιστών του PSOE εκδηλώθηκαν περιορισμένης έκτασης ενστάσεις για το κατά πόσο πρέπει να υπάρξει κομματική πειθαρχία, τελικά μόλις δύο βουλευτές ζήτησαν ανοικτά να υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση.

Εφόσον ο νόμος περάσει από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, θα προχωρήσει η ανακήρυξη του Φιλίππου ως νέου βασιλιά της Ισπανίας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η σχετική τελετή ενώπιον της Βουλής.

Πάντως, ακόμα και αυτή η τελετή έχει καταφέρει να διχάσει τα πολιτικά κόμματα. Όπως αναφέρει η El Pais, «γκρίνιες» εκφράζονται για το κατά πόσο ο Φίλιππος πρέπει να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο με στρατιωτική στολή.

Οι βάσκοι του PNV θεωρούν λανθασμένη επιλογή την εμφάνιση με στρατιωτική περιβολή, καθώς αυτή θα παραπέμπει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, όταν ο Χουάν Κάρλος ορκίστηκε βασιλιάς με στρατιωτική στολή.

Η Ρόσα Ντίεθ του UPyD εξέφρασε την αντίθεσή της στο γεγονός ότι η τελετή θα γίνει χωρίς παρουσία ξένων ηγετών. Η ίδια υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια ο Φίλιππος έδινε το παρών στις τελετές ορκωμοσίας προέδρων χωρών της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, τελετές που επίσης λάμβαναν χώρα στα Κοινοβούλια.

«Εφόσον ο ίδιος εκπροσωπούσε τους Ισπανούς, το σωστό θα ήταν οι ηγέτες άλλων χωρών να έρθουν εδώ στην τελετή ορκωμοσίας» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου