ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στο βόρειο Ιράκ – Κατέλαβαν και την Τικρίτ οι τζιχαντιστές

χάος-στο-βόρειο-ιράκ-κατέλαβαν-και-τη-398755

Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή του βορείου Ιράκ. Ισλαμιστές αντάρτες μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα κατέλαβαν το απόγευμα την Τικρίτ, γενέτειρα πόλη του Σαντάμ Χουσεΐν, αφού προηγουμένως είχαν θέσει υπό τον έλεγχο τους τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, απ’ όπου εκτιμάται ότι έχουν φύγει περίπου 500.000 κάτοικοι.

Επίθεση αυτοκτονίας με 15 νεκρούς και 24 τραυματίες σημειώθηκε στη Βαγδάτη, όπου επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ο ηγέτης των σιιτών, Μοκτάντα αλ Σάντρ.

Οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν την Τικρίτ, τη δεύτερη μεγάλη πόλη που θέτουν υπό τον έλεγχό τους από χθες Τρίτη, ύστερα από σφοδρές μάχες με τις λιγοστές δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των κούρδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Μάχες μαίνονται τώρα στην είσοδο της πόλης Σαμάρα, ενώ οι αντάρτες έχουν καταλάβει και το Μπαϊτζί, που βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει το βόρειο Ιράκ με τη Βαγδάτη. «Ολόκληρη η Τικρίτ είναι στα χέρια των ανταρτών», επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης ένας αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης.

Σύμφωνα με πηγές από την ιρακινή αστυνομία, οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον της Τικρίτ από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια, ενώ έχουν απελευθερώσει και περίπου 300 κρατούμενους από μια φυλακή.

Στη Σαμάρα οι μάχες διεξάγονται στην είσοδο της πόλης βρίσκεται ένα σιιτικό μαυσωλείο, το οποίο ήταν τον Φεβρουάριο του 2006 στόχος μας επίθεσης, γεγονός που προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών από τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως το 2008. Η πόλη βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Ενας αστυνομικός δήλωσε ότι η μονάδα του μάχεται εναντίον των ανταρτών στη βορειοδυτική είσοδο της πόλης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για την άφιξη ενόπλων με φορτηγάκια στα οποία έχουν τοποθετήσει αυτόματα όπλα.

Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον μιας συνέλευσης σιιτών φυλάρχων στη συνοικία Σαντρ Σίτι, στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μόλις οι φύλαρχοι συγκεντρώθηκαν σε μια σκηνή. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο σιίτης ηγέτης Μοκντάντα αλ Σαντρ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στο πρώτο αντάρτικο κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν το 2003, έκανε την επανεμφάνισή του, ζητώντας να δημιουργηθούν ταξιαρχίες για να υπερασπιστούν τους σιίτες του Ιράκ, μπροστά στην επέλαση των σουνιτών ανταρτών του ΙΚΙΛ.

«Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός και με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί τους ιερούς τόπους. Οπότε είμαι έτοιμος να εργαστώ σε συντονισμό με την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν ταξιαρχίες ειρήνης», τόνισε ο Σαντρ, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο την αποχώρησή του από την πολιτική. «Οι υποστηρικτές μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση αυτών των ταξιαρχιών προκειμένου να υπερασπιστούμε τους ιερούς μας τόπους από τις επιθέσεις των σκοτεινών δυνάμεων», σημείωσε.

Το ΙΚΙΛ, το προπύργιο του οποίου βρίσκεται στο δυτικό Ιράκ απ’ όπου διείσδυσε και στη Συρία, έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και διακηρυγμένο σκοπό να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου