ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την Κύπρο

αμερικανός-ο-νέος-ειδικός-σύμβουλος-τ-418384

Έναν Αμερικανό διπλωμάτη προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη για τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ στην Κύπρο, μία θέση νευραλγική που έχει να κάνει άμεση σχέση με τον διάλογο για την επίλυση του κυπριακού.

Πρόκειται για τον Λιν Πάσκοε, ο οποίος είχε διατελέσει βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδονησία. Ο κ. Πάσκοε (εάν εγκριθεί ο διορισμός του) θα αντικαταστήσει τον Αυστραλό διπλωμάτη Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις στην Κύπρο, παρ΄ότι ήταν στενός φίλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Το όνομα πάντως του κ. Πάσκοε υπεύθυνου σήμερα πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ φέρεται ως επικρατέστερο για τη θέση του Μόνιμου Ειδικού Συμβούλου του διεθνούς οργανισμού και το γεγονός ότι είναι Αμερικανός, αναβαθμίζει και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επίλυση του κυπριακού, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία.

Πληροφορίες που δημοσιεύουν τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το όνομα Πάσκοε συζητήθηκε ήδη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη ως ένα από τα πιθανά ονόματα για τη θέση του Ειδικού Συμβούλου, μία θέση η οποία σήμερα πληροί προσωρινά η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Στη Λευκωσία τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης με δηλώσεις τους εκφράζουν την επιφύλαξή τους για τον διορισμό ειδικού συμβούλου, μην ξεχνώντας την κακή προϊστορία της θητείας του κ. Ντάουνερ και ζητούν η τοποθέτηση του ειδικού συμβούλου να γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση απ΄όπου θα πρέπει να προέρχεται ο νέος ειδικός σύμβουλος.

Ειδικά για τον κ. Πάσκοε πολλοί στη Λευκωσία υπενθύμιζαν ότι τον Απρίλιο του 2008 είχε επισκεφθεί την Κύπρο (στο πλαίσιο των προσπαθειών προώθησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας) αλλά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων με την κίνησή του να συναντήσει τον τότε κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου