ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

παραιτήθηκε-ο-υπουργός-εξωτερικών-τη-419035

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Ουίλιαμ Χέιγκ παραιτείται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ηχηρότερη από τις αλλαγές σαρωτικού ανασχηματισμού στον οποία προχωρά το Λονδίνο.

Προς το Φόρειν Όφις φαίνεται ότι οδεύει ο νυν υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, «δεδηλωμένος» ευρωσκεπτικιστής.

Όπως ανακοίνωσαν τόσο το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο όσο και ο ίδιος, ο Χέιγκ παραιτείται και θα αναλάβει την, ήσσονος σημασίας, θέση του «αρχηγού» του Κοινοβουλίου (ο δεύτερος τη τάξει μετά τον πρόεδρο του Σώματος). Τυπικά, ως κάτοχος του αξιώματος μένει στην κυβέρνηση.

Μετά τις εκλογές του επόμενου χρόνου, ο Χέιγκ σκοπεύει να αποχωρήσει πλήρως από την πολιτική. «Από τον Μάιο του 2015, μετά από τέτοια μακρά περίοδο στην πολιτική, θέλω να ξεκινήσω πράγματα που πάντοτε ήθελα να κάνω» εξήγησε στο Twitter.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με φόντο και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά κυρίως με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες, προχωρά σε σαρωτικό ανασχηματισμό στα υπουγεία που κατέχουν μέλη των Συντηρητικών. Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης Χέιγκ, είχε παραιτηθεί και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Κένεθ Κλαρκ, που ανήκει στη φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα των Τόρις.

Έκτοτε, έχουν επίσης παραιτηθεί υπουργικά στελέχη μικρού και μεγάλου «βεληνεκούς», όπως ο υπουργός Πανεπιστημίων και Επιστήμης Ντέιβιντ Ουίλετς, ο υπουργός Ενέργειας Γκρεγκ Μπάρκερ, ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Άντριου Ρόουμπαθαν και ο υπουργός Ουαλίας Ντέιβιντ Τζόουνς.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της βρετανικής κυβέρνησης αναβλήθηκε ώστε ο Κάμερον να ολοκληρώσει τις κινήσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου