ΔΙΕΘΝΗ

Σαλάχ αλ Αρούρι: Ο εγκέφαλος πίσω από τις απαγωγές της Χαμάς

σαλάχ-αλ-αρούρι-ο-εγκέφαλος-πίσω-από-τι-419111

Και όμως, υπήρξε μια εποχή, πριν από λίγα χρόνια, που φαινόταν πως ο Σαλάχ αλ Αρούρι είχε αλλάξει. Την άνοιξη του 2007, έπειτα από 15 χρόνια στη φυλακή του Ισραήλ – την τρίτη βαριά ποινή του -, ο επιχειρησιακός ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας Κασάμ της οργάνωσης είπε ότι τελείωσε με την τρομοκρατία.

«Θα κάνουμε κακό στη Χαμάς αν στοχεύουμε αμάχους. Στο τέλος όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με ανακωχή και διαπραγματεύσεις» είπε παρουσία δυτικών δημοσιογράφων.

Αλλά τώρα, επτά χρόνια και άλλη μία ποινή φυλάκισης αργότερα, ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο 48χρονος Αρούρι είναι ο εγκέφαλος πίσω από τις απαγωγές των Ισραηλινών που έχουν φέρει την περιοχή στο χείλος του πολέμου.

Οι Ισραηλινοί τον κατηγορούν

Στις χαοτικές ημέρες που ακολούθησαν αφότου βρέθηκαν τα πτώματα τριών απαχθέντων ισραηλινών εφήβων οι Ισραηλινοί λένε πως έχουν αποδείξεις ότι ο Αρούρι ήταν πίσω από τις απαγωγές στη Χεβρώνα.

«Ο Αλ Αρούρι χρηματοδοτεί αυτούς τους πυρήνες-ανθρώπους που έχουν εκπαιδευθεί να απάγουν Ισραηλινούς. Συχνά τα χρήματα μεταφέρονται μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων για να κρύβεται ο πραγματικός προορισμός τους» είπαν σε ισραηλινές εφημερίδες πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες.

Στο μεταξύ ο Αρούρι, ο οποίος υπήρξε το πρόσωπο-κλειδί πίσω από τις προσπάθειες της Χαμάς να ανασυγκροτήσει το τρομοκρατικό δίκτυό της στη Δυτική Οχθη, ζει ανοιχτά στην Τουρκία.

Το 2012 η Διεθνής Αμνηστία τον περιέγραφε ως έναν από τους ιδρυτές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, με δράση που χρονολογείται από την εποχή που ήταν ηγέτης του φοιτητικού πυρήνα της οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας, στις αρχές του 1990.

Σπουδαστής της σαρίας (του ισλαμικού νόμου) εκεί, ο Αρούρι εξελέγη επικεφαλής του Ισλαμικού Μπλοκ, του νεολαιίστικου κινήματος της οργάνωσης. Αλλά δεν πρόλαβε να κάνει πολλά: συνελήφθη το 1990. Μετά την πρώτη αποφυλάκιση συνέχισε από εκεί που σταμάτησε.

Εκτός από τη διακίνηση χρημάτων, φυγάδευε καταζητούμενα μέλη της Χαμάς από τη Δυτική Οχθη, εφοδίαζε με όπλα και έδινε εντολές στους μαχητές των Ταξιαρχιών Κασάμ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Θεωρείται υπεύθυνος για τη στρατολόγηση ενός πυρήνα που διεξήγε επιθέσεις και χρηματοδοτείτο από κεφάλαια που έρχονταν από το εξωτερικό, ιδίως από τις ΗΠΑ, για την αγορά όπλων.

Οταν συνελήφθη την πρώτη φορά, πέρασε έξι μήνες στη φυλακή, στη διάρκεια των οποίων συναντήθηκε με άλλους πράκτορες της Χαμάς και συζήτησαν δυνητικά στρατιωτικά σχέδια.

Αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2007, ακριβώς την εποχή που η Χαμάς συγκρότησε κυβέρνηση συνασπισμού με τη Φατάχ. Τότε παντρεύτηκε και έδωσε τη συνέντευξη με την οποία ανακοίνωσε το τέλος της ένοπλης δράσης του.
Φάνηκε μάλιστα σαν να αποδεχόταν το γεγονός ότι «το Ισραήλ είναι μια πραγματικότητα, αν και δεν είναι νόμιμη πραγματικότητα», όπως είπε.

Διευθύνει από την Τουρκία

Οι Ισραηλινοί δεν τον πίστεψαν. Τρεις μήνες αργότερα τον συνέλαβαν για άλλη μία φορά. Κρατήθηκε ως τον Μάρτιο του 2010 και όταν απελευθερώθηκε αναζήτησε καταφύγιο πρώτα στην Ιορδανία και μετά στη Συρία, που ήταν έδρα τότε της εξόριστης ηγεσίας της Χαμάς. Με το ξέσπασμα του εμφυλίου ο Αρούρι μετακόμισε με την οικογένειά του στην Τουρκία.

Από εκεί φέρεται ότι οργανώνει τις απαγωγές. Είναι μια στρατηγική την οποία αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος της παλαιστινιακής κοινωνίας επειδή πιστεύεται ευρέως ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός μοχλός πίεσης για την απελευθέρωση παλαιστινίων μαχητών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Οι απαγωγές δεν είναι ο σκοπός∙ είναι ένα μέσο για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων μας» έχει πει εκπρόσωπος της Χαμάς εδώ και 20 χρόνια.

Αξιωματούχοι της οργάνωσης επιμένουν ότι οι απαγωγές έχουν αποτελέσματα καθώς έχουν αποτύχει παταγωδώς οι προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής για την απελευθέρωση των κρατουμένων μέσω διαπραγματεύσεων.
Πράγματι το Ισραήλ έχει αφήσει ελεύθερους πολλούς φυλακισμένους μαχητές – αρκετοί εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα – ως αντάλλαγμα για απαχθέντες Ισραηλινούς, όπως ο στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, τους οποίους κρατούσαν ομήρους ένοπλοι της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου