ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματική κινητικότητα ενώ το αίμα να κυλά στη Γάζα

διπλωματική-κινητικότητα-ενώ-το-αίμα-419333
Σε συνομιλίες με το Κατάρ και την Αίγυπτο, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται η Δύση.

«Να σταματήσει η ρίψη ρουκετών» είπε ο γερμανός ΥΠΕΞ από την Ιορδανία, πριν μεταβεί στο Ισραήλ και χαρακτήρισε «φρικιαστικές» τις εικόνες θανάτου από τη Γάζα.

Περισσότεροι από 177 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, με ποσοστό περίπου 80% να είναι πολίτες. Περισσότεροι από 1.280 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε διάστημα επτά ημερών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο των θυμάτων είναι παιδιά.

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρθηκε, επίσης, στον μεγάλο αριθμό ανηλίκων μεταξύ των θυμάτων.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν, και βρίσκω το γεγονός αυτό εξαιρετικά δραματικό, ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό αριθμό μεταξύ των θυμάτων των επιθέσεων. Αυτή τη στιγμή το ένα τέταρτο και πλέον των θυμάτων είναι παιδιά» δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Πιερ Κράχενμπουλ.

Χιλιάδες πολίτες της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ για σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ένας 20χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τη Δευτέρα από ισραηλινά πυρά σε συγκρούσεις με το στρατό που ξέσπασαν το πρωί νοτίως της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σχεδόν 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Δεν υπήρξαν απώλειες από την ισραηλινή πλευρά. Ένα 8χρονο αγόρι τραυματίστηκε από θραύσματα ρουκέτες στην πόλη Ανσντόντ και δύο νεαρά κορίτσια τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας στο νότιο Ισραήλ.

Από την Ιορδανία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ και ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσαν τη Χαμάς να σταματήσει «άμεσα» να ρίχνει ρουκέτες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο γερμανός υπουργός είπε ότι «οι τρομακτικές εικόνες των νεκρών και των τραυματιών πολιτών δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Ο Στάινμαγερ φτάνει τη Δευτέρα στο Ισραήλ. «Εάν θέλουμε να δούμε να μπαίνει τέλος στη βία, πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική οδό παρά μόνο την ειρήνη, έστω κι εάν τώρα μοιάζει πολύ μακρινή. Χρειάζεται μια λύση δύο κρατών και το τέλος των εχθροπραξιών» είπε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, επιβεβαίωσε ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου ότι η Δύση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο και το Κατάρ, προκειμένου να ξεκινήσει προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Ο Χέιγκ δήλωσε ότι τόσο οι Ισραηλινοί, όσο και οι πολίτες της Γάζας «έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν εν ειρήνη και ασφάλεια».

Εξέφρασε την ανησυχία του για την «δυσανάλογη» χρήση βίας εκ μέρους του Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Χαμάς παρουσίασε τους όρους της για μία εκεχειρία στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή οργάνωση τόνισε ότι δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία παρά μόνο αν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, απελευθερώσει τους παλαιστίνιους κρατούμενους και άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα. Η Χαμάς, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «είναι πολύ νωρίς» να γίνεται λόγος για μια εκεχειρία.

«Κάθε εκεχειρία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που θέσαμε. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει δεκτό», δήλωσε ο Μούσιρ αλ Μάσρι, βουλευτής και εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα.

Όμως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία μπροστά στα εγκλήματα και τις σφαγές που διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον του λαού μας» πρόσθεσε ο Μάσρι.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, το Ισραήλ είναι αυτό «που ξεκίνησε με τη βία και αυτό πρέπει λοιπόν να τη σταματήσει».

Ο Μάσρι ανέφερε τους όρους που είναι απαραίτητοι για να γίνει δεκτή μια εκεχειρία:

  • «Ο τερματισμός της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού»,
  • «Η άρση του αποκλεισμού» της Γάζας, που επιβάλλεται από το 2006,
  • «Το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα» στην Αίγυπτο,
  • «Η απελευθέρωση των κρατούμενων που συνελήφθησαν ξανά» μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.

Το Ισραήλ άρχισε εκ νέου νωρίς το πρωί της Δευτέρας τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο.

Οι υπουργοί σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να καθοριστεί μια «κοινή αραβική θέση», καθώς και «να αναληφθεί ταχεία δράση για τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα και για την προστασία των Παλαιστινίων».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι έχει επαφές με τις εμπλεκόμενες «πλευρές στην περιοχή» για να ασκήσει πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η ΕΕ τόνισε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για μεγάλη χερσαία επιχείρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας υπό την προεδρία του Μπενιαμίν Νετανιάχου ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να ληφθεί απόφαση για χερσαία επίθεση.

Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια στην πόλη της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς και στις πόλεις Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχίγια στο βορρά, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ.

Νωρίς τη Δευτέρα ο στρατός εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-αέρος Patriot για να εξουδετερώσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την παράκτια πόλη Ασντότ, 30 χλμ. βορείως της Γάζας.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική της πτέρυγα έχει στείλει αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν ειδικές αποστολές βαθιά μέσα στο Ισραήλ – μια αποστολή που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πολυπλοκότητα του οπλοστασίου της.

Σε μήνυμά τους στο Twitter οι Ταξιαρχίες αλ-Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη για τις αποστολές «πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην καρδιά της εχθρικής σιωνιστικής οντότητας».

Τρεις ισραηλινοί συνελήφθησαν για τη δολοφονία ενός παλαιστίνιου εφήβου και προφυλακίστηκαν αναμένοντας το επίσημο κατηγορητήριο. Οι νεαροί ομολόγησαν ότι απήγαγαν τον 16χρονο παλαιστίνιο και τον έκαψαν ζωντανό, ανακοίνωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι .

Ο θάνατος του νεαρού παλαιστίνιου πυροδότησε το νέο αιματηρό κύμα βίας στη Λωρίδα της Γάζας και τη νέα πολεμική αντιπαράθεση της Χαμάς με τον ισραηλινό στρατό. Οι τρεις συλληφθέντες, δυο εν των οποίων είναι ανήλικοι, ομολόγησαν ανακρινόμενοι ότι σκότωσαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χαντίρ διότι ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τη δολοφονία των τριών εβραίων φοιτητών τον περασμένο μήνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα ονόματα των τριών συλληφθέντων που προφυλακίστηκαν με ομόφωνη δικαστική απόφαση και πλέον αναμένουν το επίσημο κατηγορητήριο της υπόθεσης που θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο κύριος ύποπτος για την απαγωγή και τη δολοφονία του 16χρονου παλαιστίνιου είναι ένας 29χρονος εβραίος έποικος ο οποίος αντιμετωπίζει τις σοβαρότερες κατηγορίες και ο συνήγορός του αναμένεται να επικαλεστεί προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν.

Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι ο 29χρονος ήταν υπό ψυχιατρική φροντίδα καθώς είχε παλαιότερα προσπαθήσει να στραγγαλίσει τη μικρή κόρη του και γι αυτό θα επικαλεστούν μειωμένο καταλογισμό.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου