ΔΙΕΘΝΗ

Οι ανήλικοι μετανάστες, ο νέος πονοκέφαλος για τον Ομπάμα

οι-ανήλικοι-μετανάστες-ο-νέος-πονοκέφ-419787

Χιλιάδες πολίτες της Κεντρικής Αμερικής έχουν εδώ και χρόνια εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πλέον είναι: να αφήσουν τα παιδιά τους πίσω στις χώρες προέλευσης ή να τα βάλουν στην περιπέτεια (θανάσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις) να τα φέρουν στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή;

Το μέλλον στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής είναι δεδομένο σε πολλές περιπτώσεις: φτώχεια, συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, εγκληματικότητα.

Η 38χρονη Μπρέντα Αλόνσο διηγείται την ιστορία της στην ισπανική εφημερίδα El Pais. H ίδια ζει νόμιμα στο Μέριλαντ και εργάζεται ως καθαρίστρια σε ξενοδοχείο.

Πίσω στην Γουατεμάλα άφησε τα δύο της παιδιά: τον 16χρονο Μπιέρι και την 13χρονη Σίρλεϊ. Όχι όμως για πολύ, αφού πλήρωσε 9.000 δολάρια για τον γιο και 13.000 δολάρια για την κόρη. Τα χρήματα τα έδωσε σε έναν διακινητή -coyote τους αποκαλούν.

Μετά από ταξίδι λίγων ημερών, τα δύο παιδιά διέσχισαν τα σύνορα και μπήκαν στις ΗΠΑ, όπου συνελήφθησαν. Η μητέρα τους ειδοποιήθηκε από τις Αρχές στο Τέξας για να τα παραλάβει.

Μετά ξεκινούν τα δικαστήρια. Ήδη εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή ο 16χρονος γιος της Μπρέντα. «Ο δικαστής τού είπε ότι πρέπει να ασχοληθεί με το σχολείο, να έχει καλούς βαθμούς και τίποτε άλλο» δήλωσε η μητέρα του. Ένα ακόμα δικαστήριο την περιμένει τον Νοέμβριο για την κόρη.

Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι σήμερα, πάνω από 50.000 ανήλικοι έχουν εισέλθει παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παιδιά ασυνόδευτα, που έρχονται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια του Ομπάμα να λύσει το γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού.

Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος δέχεται πυρά εκατέρωθεν: από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι με την πολιτική που ακολουθεί ενθαρρύνει την είσοδο μεταναστών, αλλά και από την πιο «αριστερή» πτέρυγα του κόμματός του, η οποία τον κατηγορεί ότι είναι πολύ σκληρός με τους μετανάστες.

Όπως υπενθυμίζει η El Pais, από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου έχουν απελαθεί πάνω από 2 εκατομμύρια μετανάστες.

Το 2012 ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι σταματούν οι απελάσεις μεταναστών κάτω των 31, ενώ η νέα νομοθεσία που προωθεί -προς το παρόν έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο- προβλέπει την νομιμοποίηση 11 εκατομμυρίων μεταναστών.

Η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η μαζική είσοδος ανήλικων στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά θα απελαύνονται σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους coyote. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχουν λάβει σοβαρά το μήνυμά του.

Για τους ισπανόφωνους που ζουν στις ΗΠΑ και έχουν αφήσει παιδιά στις πατρίδες τους, το όνειρο να τα φέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια καλύτερη ζωή είναι πιο δυνατό από οποιοδήποτε μήνυμα του προέδρου.

Άλλωστε, η Μπρέντα Αλόνσο είχε και μια ακόμα λεπτομέρεια να διηγηθεί: «Είχα άλλον ένα γιο στη Γουατεμάλα. Ήταν ήδη μπλεγμένος με ναρκωτικά, με απείλησε και από το τηλέφωνο. Δεν μπορούσα να τον σώσω. Αλλά δεν θα άφηνα να συμβεί το ίδιο και με τα μικρότερα παιδιά.»

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου