ΔΙΕΘΝΗ

Κάμερον: 1,4 δισ. ευρώ για την απειλή των «αόρατων εχθρών»

κάμερον-14-δισ-ευρώ-για-την-απειλή-των-α-419864

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (1,38 δισεκ. ευρώ) ώστε να ενισχυθεί ο βρετανικός στρατός και να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά την απειλή «των αόρατων εχθρών», δηλαδή των τρομοκρατών και της κυβερνοπειρατείας.

«Εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας για τις συγκρούσεις αυτού του αιώνα, όχι του προηγούμενου. […] Ο εχθρός μπορεί να είναι ορατός ή αόρατος», τονίζει ο Κάμερον σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph πριν από την επίσημη ανακοίνωση που θα γίνει στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο.

Συγκεκριμένα, 800 εκατομμύρια λίρες θα δοθούν για ένα σύστημα ISTAR (πληροφοριών, επιτήρησης, πρόσκτησης στόχου και αναγνώρισης) που έχει στόχο να ενισχύσει «το εύρος και την ευελιξία των επιλογών μας, μεταξύ των οποίων και την ικανότητα των ειδικών μας δυνάμεων να απαντούν στην απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας και στις καταστάσεις ομηρείας», διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή της.

Τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια λίρες θα επενδυθούν κυρίως στην απόκτηση ενός ραντάρ με ηλεκτρονική σάρωση για τα μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και για την αγορά του παγοθραυστικού πλοίου περιπολίας HMS Protector.

Προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Βρετανίας, ο Κάμερον ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία στο Φάρνμπορο ενός κέντρου λύσεων άμυνας στο οποίο θα συμμετέχουν οι βιομηχανίες με την υποστήριξη της κυβέρνησης «ώστε να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες άμυνας του μέλλοντος».

Εξάλλου ένα κέντρο έξυπνων ναυτικών συστημάτων θα δημιουργηθεί στο Πόρτσμουθ, στο οποίο θα επενδυθούν 4 εκατομμύρια λίρες και θα έχει στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών για πλοία ή υποβρύχια χωρίς καπετάνιο.

Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν με τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από τη δραστική μείωση της ελλείμματος της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου