ΔΙΕΘΝΗ

Αιματοκύλισμα στη Γάζα με νεκρούς ανάμεσά τους και πολλά παιδιά

αιματοκύλισμα-στη-γάζα-με-νεκρούς-ανά-424852

Τους 90 φτάνει ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα ενώ οι ρουκέτες από τις παλαιστινιακές περιοχές πέφτουν βροχή.

Πρώτη επίθεση με ρουκέτες και από το νότιο Λίβανο, πιθανότατα από τη Χεζμπολάχ. Πρόθυμη να διαμεσολαβήσει δηλώνει η Ουάσινγκτον, ενώ το Ισραήλ όχι μόνο δεν δείχνει να μιλά για εκεχειρία αλλά και εγείρει συνεχώς την απειλή χερσαίων επιχειρήσεων.

Πληροφορίες για σοβαρά τραυματίες στο Ισραήλ, μετά τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς έρχονται για πρώτη φορά στο φως. Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν και πάλι την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ που αιματοκύλισαν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ρουκέτα εξερράγη στην πόλη Ασντόντ, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες αρκετά αυτοκίνητα. Ένα άτομο που βρισκόταν σε κάποιο από τα οχήματα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Άλλο ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά από όλμο στο Τοπικό Συμβούλιο του Έσκολ και άλλο ένα τραυματίστηκε ελαφρά.

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τους πρώτους τραυματίες από πλευράς Ισραήλ, μετά την κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν οι δολοφονίες εφήβων στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Haaretz μετέδωσε ότι το αντι-πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, ενώ άλλες δύο έπεσαν στην ύπαιθρο.

Ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, καθώς και στο Άσκελον και το Σντερότ, ενώ σειρήνες ήχησαν στις πόλεις Μπατ Γιάμ, Ρισόν Λετζιόν, Λοντ και Χόλον στο κεντρικό Ισραήλ.

Παράλληλα, η Jerusalem Post μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ εμπόδισαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, φρουροί του υπουργείου Άμυνας σταμάτησαν όχημα, στο οποίο βρίσκονταν δύο Παλαιστίνιοι. Το όχημα μετέφερε, σύμφωνα με την αστυνομία, εκρηκτικό μηχανισμό, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός συνελήφθησαν.

Η επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» του Ισραήλ εισήλθε την Πέμπτη στην τρίτη ημέρα της. Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν δεκάδες άνθρωποι τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μία μόνο επίθεση, επτά παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό την Πέμπτη, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης έχουν χάσει τη ζωή τους 18 παιδιά.

Κάτοικοι και ιατρικές πηγές καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κατοικημένη περιοχή κοντά στο Χαν Γιουνίς, την ώρα που οι κάτοικοι κοιμόντουσαν.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, η πολεμική αεροπορία είχε ρίξει 800 τόνους εκρηκτικών σε 750 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, αριθμός μεγαλύτερος από εκείνον που είχε χρησιμοποιηθεί σε επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το 2012.

Η Αίγυπτος άνοιξε προσωρινά το πέρασμα στη Ράφα για να μεταφερθούν ιατρικές προμήθειες στη Γάζα και για να μπορέσουν οι τραυματίες να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Δεν διαφαίνεται τέλος στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έρχονται ως απάντηση στην ομοβροντία ρουκετών από τη Χαμάς.

Εκκληση για εκεχειρεία από τον Μπαν Κι Μουν

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μιλώντας στην έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε να συμφωνηθεί εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Είναι πιο επείγον από ποτέ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση αυτή και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία» πρόσθεσε.

Οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ» υπογράμμισε.

«Το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις», σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε «στον κίνδυνο ενός ανοιχτού πολέμου» και εκτίμησε ότι μόνο ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

«Μια πιο ευρεία συμφωνία εκεχειρίας να πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες της διαμάχης» πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος «στη χρόνια επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.

Νωρίτερα, πάντως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι το θέμα της εκεχειρίας «δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα» των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Νετανιάχου είπε ότι δεν σκοπεύει να μειώσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, λέγοντας ενώπιον βουλευτών: «Δεν μιλάω με κανέναν για εκεχειρία αυτή τη στιγμή».

Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι κανένας δεν επιθυμεί να δει μια χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου