ΔΙΕΘΝΗ

«Ναι» των ευρωπαίων ηγετών σε Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν

ναι-των-ευρωπαίων-ηγετών-σε-γιούνκε-442801

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδωσε το χρίσμα της υποψηφιότητας στον Γιούνκερ.

Η Βρετανία ζητούσε να μην είναι ο Γιούνκερ υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε απομονωμένος και χωρίς τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων ηγετών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε ψηφοφορία και με 26 ψήφους υπέρ και 2 κατά οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν -όπως αναμενόταν- το χρίσμα στον Γιούνκερ.

Μόνο ο Κάμερον και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ψήφισαν κατά της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Ο κεντροδεξιός Γιούνκερ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η υποψηφιότητά του θα τεθεί υπό ψηφοφορία στις 16 Ιουλίου.

Σαμαράς: Σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη η εκλογή Γιούνκερ

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τον «παθιασμένο Ευρωπαίο» και μιλώντας για σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη.

Στην ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΕ Χ.Ρομπάι και τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε σύντομο απολογισμό του έργου που επιτεύχθηκε επί της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου