ΔΙΕΘΝΗ

Η Αγκυρα πλέον θα δέχεται πίσω λαθρομετανάστες

η-αγκυρα-πλέον-θα-δέχεται-πίσω-λαθρομε-443483

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία είχε υπογράψει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες.

Με τη συμφωνία αυτή, η Αγκυρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να δέχεται πίσω στο έδαφός της παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, στο οποίο έχουν φτάσει μέσω Τουρκίας. Το κόστος που θα προκύπτει από την υποχρέωση το αναλαμβάνει η Τουρκία, οι υποδομές όμως για τη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών που επαναπροωθούνται, η δημιουργία ειδικής αστυνομίας και η επιτήρηση των ανατολικών της συνόρων θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η υλοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να αποδειχθεί επωφελής για την Ελλάδα, επειδή οι Τούρκοι θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πίσω παράνομους μετανάστες, αλλά και διότι θα επιτηρούν αυστηρότερα τα σύνορά τους. Αυτό αναμένεται να εκτονώσει την πίεση στα ελληνικά σύνορα.

Το «καρότο» με το οποίο οι Τούρκοι επείσθησαν να υπογράψουν, είναι η προοπτική της άρσης υποχρέωσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε. Η συμφωνία προβλέπει ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους θα ξεκινήσει τρία χρόνια μετά την επικύρωσή της από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

Η επικύρωση της συμφωνίας είχε καθυστερήσει, κάτι που είχε προκαλέσει αδημονία στην Ε.Ε. Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ως προεδρεύων της 52ης Συνάντησης Τουρκίας – Ε.Ε., ζήτησε την άμεση επικύρωση του κειμένου. Στο ΥΠΕΞ, πάντως, είχαν από την αρχή την εκτίμηση, ότι από τη στιγμή που η συμφωνία επανεισδοχής είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση βίζας, οι Τούρκοι θα την επικύρωναν. Η Ε.Ε. χαιρέτισε την επικύρωση της συμφωνίας. Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Φούλε δήλωσε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου