ΔΙΕΘΝΗ

Απάντηση-σοκ Μπαρτολόν για τον βασανισμό του Ρομά

απάντηση-σοκ-μπαρτολόν-για-τον-βασανι-443535

«Ο νομός μας δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλη τη δυστυχία της Ευρώπης», είπε χθες ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση και πρώην περιφερειάρχης της Σεν-σεν-Ντενί, Κλοντ Μπαρτολόν, σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο θέμα των Times της Νέας Υόρκης.

Η αμερικανική εφημερίδα αφιέρωσε εκτενές θέμα στην υπόθεση του βάρβαρου βασανισμού 17χρονου νοητικά υστερημένου Τσιγγάνου από κατοίκους υποβαθμισμένου προαστίου του Παρισιού στις 13 Ιουνίου. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο 17χρονος Ρομά, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα, πιάστηκε από κατοίκους την ώρα που έβγαινε από διαμέρισμα της «Πόλης των Ποιητών», όπως ονομάζεται συγκρότημα εργατικών κατοικιών του Πιερφίτ.

Ο 17χρονος Ρουμάνος Ρομά Γκεόργκε Φρανζού είχε δραπετεύσει λίγους μήνες νωρίτερα από ίδρυμα της Ρουμανίας, για να φθάσει στη Γαλλία, όπου παράνομα διέμεναν μέλη της οικογένειάς του. Τη νύχτα της 13ης Ιουνίου, τουλάχιστον δώδεκα κάτοικοι του Πιερφίτ, μεταξύ τους και Γάλλοαλγερινοί, απήγαγαν τον 17χρονο και τον βασάνισαν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, σε υπόγειο των εργατικών πολυκατοικιών. Οι κάτοικοι, ορισμένοι από αυτούς οπλισμένοι, είχαν προηγουμένως εισβάλει στον καταυλισμό των Τσιγγάνων, όπου εντόπισαν τον 17χρονο χάρη σε εικόνες από κάμερες παρακολούθησης στον τόπο της διάρρηξης. Κατά τη διάρκεια της κράτησης του 17χρονου, μέλη της συμμορίας των βασανιστών κάλεσαν δύο φορές τους συγγενείς του Ρομά στο τηλέφωνο, απαιτώντας 15.000 ευρώ για την απελευθέρωσή του. Η θεία του θύματος κάλεσε την αστυνομία μετά το δεύτερο εκβιαστικό τηλεφώνημα.

Αφού βαρέθηκαν να βασανίζουν το θύμα τους, οι δράστες πέταξαν τον ημιθανή 17χρονο σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ, το οποίο εγκατέλειψαν σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το υποβαθμισμένο προάστιο του Πιερφίτ δεν μοιράζεται τις παθογένειες άλλων συνοικιών των μεγάλων αστικών κέντρων στη Γαλλία, καθώς σε αυτήν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν έχει πετύχει να διεισδύσει εκλογικά. Το προάστιο εκλέγει σταθερά κομμουνιστές δημάρχους και βουλευτές από το 1945.

Ο Κλοντ Μπαρτολόν, ίσως ο μοναδικός Σοσιαλιστής που εξασφάλισε τις ψήφους των κατοίκων του Πιερφίτ, στις χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε παλιότερη δήλωση του ιστορικού ηγέτη της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, Μισέλ Ροκάρ. Τον Δεκέμβριο του 1989, ο τότε πρωθυπουργός Ροκάρ είχε πει ότι η Γαλλία δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου, για να προσθέσει ωστόσο ότι «θα αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί».

Η δήλωση αυτή του Ροκάρ είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ είχε συντελέσει στην αποστασιοποίηση της αριστερής πτέρυγας από τον Ροκάρ και στην οριστική του απόσυρση από την ενεργό πολιτική.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου