ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στην προσωπολατρία του προέδρου

τέλος-στην-προσωπολατρία-του-προέδρο-443560

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την προσωπολατρία και τη χρήση του ονόματός του για αναμνηστικές πλάκες, που αναρτώνται σε δημόσια έργα, εξέδωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Λουίς Γκιγιέρμο Σόλις, τερματίζοντας μία συνήθη πρακτική στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Ο Σόλις, που ορκίστηκε τον περασμένο μήνα, είπε ότι δεν θέλει να βλέπει το πορτρέτο του σε δημόσια κτίρια, κάτι που οι προκάτοχοί του θεωρούσαν περίπου αυτονόητο. «Η λατρεία της εικόνας του προέδρου τελειώνει, τουλάχιστον υπό την κυβέρνηση μου», εξήγησε ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.

Με τη νίκη του ο Σόλις αναδείχθηκε ο πρώτος πρόεδρος εδώ και 50 χρόνια που προέρχεται από το τρίτο κόμμα της Κόστα Ρίκα. Ο κεντροαριστερός υποψήφιος του Κόμματος Δράσης Πολιτών εξέπληξε τους πάντες εξασφαλίζοντας το 31% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στον δεύτερο γύρο κέρδισε το 78%.

Για την ακρίβεια, όλες οι δημοσκοπήσεις μετά τον πρώτο γύρο τον εμφάνιζαν να συγκεντρώνει τόσο μεγάλη υποστήριξη, ώστε ο βασικός του αντίπαλος σταμάτησε την εκστρατεία του και αποσύρθηκε από τη μάχη.

Παρ’ όλα αυτά ο Σόλις συνέχισε την καμπάνια του μέχρι την τελευταία στιγμή, με βασική του δέσμευση να φέρει διαφάνεια στον θεσμό της προεδρίας και να εξαλείψει τα περιττά έξοδα. Το αποτέλεσμα ήταν η σαρωτική του νίκη.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους πως κατά τη γνώμη του οι αναμνηστικές πλάκες στο πλαίσιο εγκαινίων έργων υποδομής, όπως γέφυρες και εθνικές οδοί, δίνουν στον κόσμο λανθασμένες εντυπώσεις για το πρόσωπό του.

Αν και δεν έχει πρόβλημα στην επικοινωνία του με τα ΜΜΕ, θεωρεί περιττή την ανάρτηση του πορτρέτου του σε δημόσια κτίρια.

«Τα έργα ανήκουν στη χώρα, ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε ένα συγκεκριμένο αξιωματούχο», επισήμανε, αφότου υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα.

Στο μέλλον οι αναμνηστικές πλάκες θα έχουν μόνο τη χρονιά κατασκευής και εγκαινίων των έργων αντί του ονόματος του προέδρου, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου