ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Τέσσερις παρατηρητές του ΟΑΣΕ απελευθέρωσαν οι φιλορώσοι

ουκρανία-τέσσερις-παρατηρητές-του-οα-443904

Τέσσερις από τους οκτώ παρατηρητές του ΟΑΣΕ που είχαν υπό την κράτησή τους απελευθέρωσαν οι φιλορώσοι ένοπλοι στην ανατολική Ουκρανία, λίγο πριν φτάσει στο τέλος της η μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το Κίεβο.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν απαγάγει συνολικά οκτώ παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με έδρα τη Βιέννη.

Τέσσερις παρατηρητές από την Ελβετία, την Τουρκία, την Εσθονία και τη Δανία, που είναι μέλη της 100μελούς αποστολής του ΟΑΣΕ έφτασαν με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων ανταρτών σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης Ντόνετσκ, όπου παραδόθηκαν σε μέλη του ΟΑΣΕ.

«Ήταν ένας μακρύς δρόμος» είπε ο Αλεξάντερ Μποροντάι, επικεφαλής των φιλορώσων στο Ντονέτσκ. Χαρακτήρισε την εξέλιξη αποτέλεσμα «καλής θέλησης» και είπε ότι έγινε χωρίς να τεθούν προϋποθέσεις. «Ελπίζουμε ότι μπορεί να διευκολύνει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τεσσάρων παρατηρητών» συμπλήρωσε.

Η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των τεσσάρων ομήρων του ΟΑΣΕ έγινε κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των διαμεσολαβητών της κυβέρνησης του Κιέβου, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και των ηγετών των ανταρτών. Ο Μάρκ Εθέριγκτον ο κύριος διαμεσολαβητής του ΟΑΣΕ στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι «βαθύτατα ευγνώμων» προς όλους εκείνους που διευκόλυναν την απελευθέρωση των ομήρων.

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης, η οποία λήγει σήμερα Παρασκευή, έχει ήδη αμαυρωθεί από μια σειρά παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρριψης του ουκρανικού ελικοπτέρου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και το θάνατο εννέα ατόμων.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου