ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Επιχείρηση για ανάκτηση του Τικρίτ με κατάρριψη ελικοπτέρου

ιράκ-επιχείρηση-για-ανάκτηση-του-τικρ-443915

Επίθεση από αέρος εξαπέλυσαν, σύμφωνα με αναφορές, οι ιρακινές δυνάμεις για την ανακατάληψη του Τικρίτ από τους τζιχαντιστές, κατά την οποία καταρρίφθηκε ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, στη Βαγδάτη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ζυμώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι να υφίσταται όλες και εντονότερες πιέσεις ακόμη και από το σιιτικό στοιχείο να κάνει ένα βήμα πίσω.

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, οι συγκρούσεις στο Τικρίτ ξέσπασαν την Πέμπτη στην προσπάθεια του στρατού να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης, που έχει πέσει εδώ και δύο εβδομάδες στον έλεγχο της ISIS.

To τουλάχιστον ένα ελικόπτερο που καταρρίφθηκε από τζιχαντιστές έπεσε σε στάδιο στους χώρους του πανεπιστημίου της πόλης, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο. Το σημείο έγινε αργότερα επίκεντρο συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες αναφορές γύρω από την επιχείρηση στο Τικρίτ.

Ανακατάληψη του Τικρίτ θα ήταν το πρώτο ισχυρό μήνυμα πως οι δυνάμεις της Βαγδάτης είναι «παρούσες», καθώς αφ’ ενός μοιάζουν ουσιαστικά ανήμπορες τις τελευταίες ημέρες μπροστά στη σουνιτική ISIS και αφ’ ετέρου οι Κούρδοι στο βορρά εγκαθιδρύονται όλο και περισσότερο ως αυτόνομη αρχή.

Πολιτικός πόλεμος στη Βαγδάτη, στο φόντο και το Ιράν

Στην ίδια την ιρακινή πρωτεύουσα, η διαδικασία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την τυπικά ανακοίνωση της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο σιίτης Νούρι αλ Μαλίκι έχει κερδίσει στις εκλογές του Απριλίου τις περισσότερες έδρες, αλλά χρειάζεται συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Καθώς η σεκταριστική πολιτική που είχε ακολουθήσει στην προηγούμενη θητεία του θεωρείται ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην περιθωριοποίηση των σουνιτικών, και κατ’ επέκταση στην «στροφή» προς την ISIS, ενισχύονται οι πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό για κυβέρνηση που θα εκφράζει όλες τις κοινότητες στο Ιράκ.

Ο Μαλίκι φαίνεται να χάνει την υποστήριξη ακόμη και των κεντρικών στελεχών της σιιτικής κοινότητας, οι οποίοι αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για την ικανότητά του. Παράλληλα όμως, ο ιρακινός πρωθυπουργός εμφανίζεται να χάνει «πόντους» και στην γειτονική σιιτική Τεχεράνη.

Σύμφωνα με πηγές στη Βαγδάτη που επικαλείται το Associated Press, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προτιμά (όπως και η Ουάσιγνκτον) αποχώρηση του Μαλίκι, φοβούμενος διάσπαση του Ιράκ. Διαφορετική άποψη φέρεται να έχει ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, που εμφανίζεται για την ώρα να υποστηρίζει παραμονή του Μαλίκι στην ιρακινή πρωθυπουργία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου