ΔΙΕΘΝΗ

ΒΒC: Γιατί η News of the World δεν ήταν μια συνηθισμένη εφημερίδα

ββc-γιατί-η-news-of-the-world-δεν-ήταν-μια-συνηθισμένη-447555

Με τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας News of the World, Άντι Κόλσον να κρίνεται, πριν λίγες ώρες, ένοχος για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το BBC εκφράζει σε άρθρο του την άποψη πως «η News of the World δεν ήταν μια συνηθισμένη εφημερίδα όσο καιρό ήταν διευθυντής της ο Κόλσον».

Και αυτό διότι «διέθετε στις τάξεις της μια ομάδα απ’ αυτές που δεν συναντάμε συχνά στη μέση ταμπλόιντ εφημερίδα. Δίπλα στους ρεπόρτερ και τους αρθρογράφους, υπήρχε ένα Μυστικό Τμήμα Εγκληματικών Πράξεων, μια ολόκληρη συνωμοσία που είχε εξυφανθεί στη καρδιά της ίδιας της εφημερίδας προκειμένου να υποκλέπτονται και να δημοσιεύονται συνταρακτικές ανθρώπινες ιστορίες με οποιοδήποτε κόστος. Η συνωμοσία αυτή παρενέβαινε στις προσωπικές ζωές των ανθρώπων».

«Οι ανταγωνιστές της εφημερίδας δεν γνώριζαν τίποτα για όλα αυτά. Στόχος ήταν να παγιωθεί η News of the World στην πρώτη θέση των πωλήσεων στη Βρετανία», σημειώνει ο αρθρογράφος Ντομινίκ Κασιάνι.

Ο Κόλσον διετέλεσε διευθυντής της άνευ ορίων σκανδαλοθηρικής και ειδησεογραφικά «κανιβαλικής» εφημερίδας του Ρούπερτ Μέρντοκ από το 2003 έως το 2007, προτού αναλάβει σύμβουλος επικοινωνίας του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον – θέση που κατείχε από το 2007 μέχρι το 2011.

Όλα άρχισαν το 2006 όταν η εφημερίδα δημοσίευσε μια ιστορία για το πώς ο πρίγκιπας Γουίλιαμ επισκέφτηκε έναν ορθοπεδικό μετά από ένα μικρό τραυματισμό που είχε παίζοντας ποδόσφαιρο. Την ιστορία διέρρευσε η εφημερίδα κατόπιν έρευνας κι υποδείξεως του συντάκτη του βασιλικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Κλάιβ Γκούντμαν και του ιδιωτικού ντετέκτιβ Γκλεν Μάλκερ.

Το Μπάκιγχαμ, φανερά ενοχλημένο, ανακοίνωσε πως κανείς δεν ήξερε για τη συγκεκριμένη επίσκεψη του πρίγκιπα στο γιατρό. Στην πορεία, η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο ρεπόρτερ πλήρωνε τον ντετέκτιβ για να υποκλέπτει τα μηνύματα των τηλεφωνητών διασημοτήτων, οπότε αμφότεροι οδηγήθηκαν στη φυλακή με την εφημερίδα να αποκηρύττει το περιστατικό σαν «θλιβερό, αλλά μεμονωμένο».

Κατόπιν, στο «χορό» μπήκε τόσο ο Guardian το 2009, όσο και οι αμερικανικοί New York Times, που δυο χρόνια μετά αποκάλυψαν πως οι υποκλοπές ήταν χιλιάδες και άγγιζαν διάσημους, πολιτικούς, σταρ της σόου μπίζνες, αθλητές αλλά και απλούς πολίτες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η News of the World είχε πληρώσει μεγάλα ποσά για να αποζημιώσει τα θύματά της, υπό τον όρο να υπογράψουν συμφωνία ότι δεν θα αποκάλυπταν τίποτα και ότι δεν θα κατέφευγαν στη Δικαιοσύνη.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις που δημοσιοποιήθηκαν, αφορούσαν στις τηλεφωνικές υποκλοπές συγγενών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ η βρετανική αστυνομία ανέφερε ότι ο κατάλογος των ανθρώπων των οποίων υπέκλεψαν τα τηλεφωνικά τους μηνύματα μπορεί να φτάνουν τις 4.000!

Η αποκάλυψη του σκανδάλου, το καλοκαίρι του 2011, οδήγησε στο κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας, έπειτα από 168 χρόνια παρουσίας καθώς και τον ισχυρό κλονισμός της μιντιακής αυτοκρατορίας του Μέρντοχ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου