ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Γιατροί επιδιώκουν την απαγόρευση καπνίσματος για όσους γεννήθηκαν μετά το 2000

βρετανία-γιατροί-επιδιώκουν-την-απαγ-448462

Γιατροί στη Βρετανία σκοπεύουν να πιέσουν την κυβέρνηση για να ψηφίσει ένα νόμο που θα απαγορεύει το κάπνισμα σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2.000. Η πρωτοβουλία αυτή που συζητήθηκε στην ετήσια σύνοδο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης αποσκοπεί σε πρώτη φάση στο να εμποδίσει τους σημερινούς έφηβους να καπνίζουν, και μακροπρόθεσμα, μέχρι το 2035, να μετατρέψει τη Βρετανία σε μία χώρα όπου θα απαγορεύεται εξολοκλήρου το κάπνισμα.

Οι γιατροί στη Βρετανία, έχουν άλλωστε δύο αντίστοιχες επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Κατά το παρελθόν, πίεσαν την κυβέρνηση και πέτυχαν την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους το 2002 και στη συνέχεια, το 2011, κατάφεραν να απαγορεύσουν στους γονείς που οδηγούν να ανάβουν τσιγάρο μέσα στο αυτοκίνητο όταν μεταφέρουν μαζί τα μικρά τους παιδιά.

Ο Τιμ Κρόκερ, που έθεσε το θέμα κατά τη σύνοδο της Ενωσης, υποστήριξε πως τα παιδιά που αρχίζουν το κάπνισμα στην ηλικία των 15 χρόνων, έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το τσιγάρο.

Η πρότασή του, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Πολλοί συνάδελφοί του την είδα θετικά ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν πως αν απαγορευτεί το κάπνισμα θα πρέπει επίσης να απαγορευτεί και το αλκοόλ και πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα οδηγούσε σε μία εκτεταμένη μαύρη αγορά καπνού με συνέπειες πολύ χειρότερες από τις ήδη υπάρχουσες.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου