ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνιούν Βολιώτες καταναλωτές για την τιμή του πετρελαίου

αγωνιούν-βολιώτες-καταναλωτές-για-τη-749123

Πρώιμο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από πολλούς καταναλωτές για την τιμή του πετρελαίου ενόψει του χειμώνα, παρά το γεγονός ότι το μικρό καλοκαιράκι καλά κρατεί και οι θερμοκρασίες διατηρούν αναλλοίωτο το ενδιαφέρον για θαλασσινές αποδράσεις.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σχεδόν παράλληλα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι πρατηριούχοι γίνονται αποδέκτες ερωτημάτων, αλλά και προβληματισμού από τους καταναλωτές.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Βάσω Κοντοχρήστου, η οποία επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνουν προβλέψεις σχετικά με την τιμή του πετρελαίου.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο, σημειώθηκαν αυξομειώσεις, με την τιμή του βαρελιού να διαμορφώνεται διεθνώς στα 79 δολάρια. Στη Μαγνησία ειδικότερα, τη συγκεκριμένη περίοδο η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι 1,43 ευρώ, η τιμή της αμόλυβδης 1,64 ευρώ και του υγραερίου κυμαίνεται στα 88 λεπτά ανά λίτρο.

Στο μεταξύ, η γενική εικόνα που διαμορφώνεται σε επίπεδο πωλήσεων παραπέμπει σε «συγκρατημένους καταναλωτές», λόγω «των πολλών υποχρεώσεων, του ΕΝΦΙΑ, των δόσεων στην Εφορία» όπως αναφέρει η κ. Κοντοχρήστου, η οποία υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει ρευστό ώστε να κινηθεί η αγορά».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας, η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων για την καλοκαιρινή σεζόν κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χωρίς αυξομειώσεις, αλλά δεν είναι εύκολα προβλέψιμη η συνέχεια και εξέλιξη της σεζόν και της ερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Η πρόεδρος των βενζινοπωλών εμφανίζεται επιφυλακτική και υπογραμμίζει ότι η διαμόρφωση των τιμών και η κίνηση είναι συνισταμένες πολλών παραμέτρων και «εξαρτώνται παράλληλα από τις διεθνείς συγκυρίες», οι οποίες «δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχουν στην αγορά του πετρελαίου», είπε.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου