ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σκοπελίτες άφησαν εποχή στην ομογένεια

σκοπελίτες-άφησαν-εποχή-στην-ομογένε-749719

Συναισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης προκάλεσαν στη Σκόπελο, τη Γλώσσα αλλά και τη Μαγνησία ευρύτερα, οι θάνατοι δύο εκλεκτών μελών της ομογένειας, οι οποίοι διέπρεψαν στον Καναδά και την Αμερική. Ο Νίκος Λαρυγγάκης από τη Γλώσσα και ο Στάνλει Ιωάννου από τη Σκόπελο, έφυγαν πλήρεις ημερών από τη ζωή, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη ζωής, την πολύ σημαντική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Νίκος Λαρυγγάκης έφυγε από την ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 92 ετών, έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του. Γεννήθηκε το 1926 στην Γλώσσα και μετανάστευσε σε ηλικία 22 ετών στο Βανκούβερ του Καναδά, μετά τον πόλεμο και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Εμπορική Σχολή του Βόλου.

Εζησε 65 ευτυχισμένα χρόνια με την σύζυγό του Γεωργία, η οποία κατάγεται από την Πελοπόννησο, και απέκτησαν δύο κόρες, την Αγγέλα και την Κωνσταντίνα, οι οποίες παντρεύτηκαν στο Μεξικό, με διακεκριμένους Ελληνομεξικανούς, δημιουργώντας τις δικές τους οικογένειες. Καμάρωνε για τα εγγόνια και τα δισέγγονά του, έχοντας πάντα ως σημείο αναφοράς τις οικογενειακές ρίζες και το πατρικό του σπίτι στην Γλώσσα, το οποίο δεν παρέλειπε να επισκέπτεται τα καλοκαίρια.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρώτη του εξαδέλφη Θέλμα Φάλκου «ήταν πολύ αγαπημένος με τα αδέλφια του, τον Γιάννη και τον Σπύρο και δημιούργησαν μαζί μεγάλη επιχείρηση στο Βανκούβερ. Αρχικά διατηρούσε κατάστημα ενδυμάτων και στην συνέχεια μεγάλο καθαριστήριο, μαζί με τα αδέλφια του». Η κ. Φάλκου αναφέρει με συγκίνηση ότι «δεν ξεχνούσε ποτέ την πατρίδα του, ήταν πολύ καλός άνθρωπος, αγαπητός σε όλους και άφησε εποχή με τον χαρακτήρα και την εργατικότητά του».

«Εφυγε» στα 90 του χρόνια

Ο Στάνλει Ιωάννου πρόκοψε επιχειρηματικά στο Ορεγκον των ΗΠΑ

Πολύ μεγάλη, σχεδόν παράλληλη, επιχειρηματική δραστηριότητα ανέπτυξε στο Ορεγκον της Αμερικής ο Στάνλει Ιωάννου, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 25 Αυγούστου, στα 90 του χρόνια, με την οικογένειά του στο πλευρό του. Ο εκλιπών, γιος του Αγγελου και της Καλλιόπης Ιωάννου, ήταν γεννημένος στην Σκόπελο. Υπηρέτησε την θητεία του στο Ναυτικό και στην συνέχεια ταξίδεψε για πολλά χρόνια μέχρι τα πέρατα της γης, με πλοία του Εμπορικού Ναυτικού.

Εφτασε στο Πόρτλαντ, στην πολιτεία του Ορεγκον το 1957 και παντρεύτηκε την Βίβιαν Ντέμος το 1958. Το ευτυχισμένο ζευγάρι είχε γιορτάσει την επέτειο των γάμων τους, τον Φεβρουάριο του 2018.

Στην δεκαετία του ’60 ο Στάνλεϋ Ιωάννου ήταν ιδιοκτήτης τριών μεγάλων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα επιτυχημένων. Του άρεσε πολύ η κηπουρική, οι κρουαζιέρες και τα ταξίδια, ενώ επισκέπτονταν κατ’ επανάληψη την γενέτειρά του. Εχοντας μεγαλώσει κοντά στα σκοπελίτικα καΐκια, του άρεσε πολύ να ψαρεύει, σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο 90χρονος ομογενής, ο οποίος διατηρούσε πάντα στενή επικοινωνία με τους συγγενείς του στο νησί, ήταν ευτυχισμένος πατέρας, δύο παιδιών και παππούς, καμαρώνοντας για την οικογένειά του. Οσοι τον γνώρισαν, έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για την εργατικότητα και την καλοσύνη του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου