ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σημείο αναφοράς το «Κατσώνης»

σημείο-αναφοράς-το-κατσώνης-751802

Με τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στη Σκιάθο, αφιερωμένο στην επέτειο της βύθισης του ιστορικού υποβρυχίου «Κατσώνης», το οποίο έδωσε στίγμα 75 χρόνια μετά τη βύθισή του.

Το υποβρύχιο «Κατσώνης» είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και βρίσκεται σε απόσταση 5,2 μιλίων ΒΔ του ακρωτηρίου Κάστρου της Σκιάθου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο Δήμος Σκιάθου, σήμερα Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο «Μπούρτζι» θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με θέμα «Ο «Κατσώνης» βρέθηκε 75 χρόνια μετά».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του δημάρχου Σκιάθου Δημήτρη Πρεβεζάνου και ομιλητές τη δημοσιογράφο Μπήλιω Τσουκαλά και τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Παναγιώτη Ραδίτσα.

Αύριο Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου και θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον υποναύαρχο (Μ) Γεώργιο Μπαμπλένη. Στις 11 το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του υποβρυχίου «Κατσώνης». Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής θα ολοκληρωθούν στις 2 το μεσημέρι με την παράθεση επίσημου γεύματος.

Με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικών μέσων επιβεβαιώθηκε η ακριβής θέση του υποβρυχίου «Κατσώνης», σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά της Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρων, μετά από τις έρευνες εντοπισμού, που πραγματοποιήθηκαν πριν από πέντε μήνες.

O ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε καταγράψει σε πρωτοσέλιδο αφιέρωμα στις 7 Ιουλίου του 2016 το πρώτο στίγμα που έδωσε το ιστορικό ναυάγιο και τον κύκλο ερευνών που άνοιξε, προκειμένου να έρθει στο φως η εικόνα και η ακριβής του θέση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού στις αρχές του περασμένου Μαΐου, το ναυάγιο είχε εντοπισθεί από το υδρογραφικό – ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» της Υδρογραφικής Υπηρεσίας την 29η Ιανουαρίου 2018 με τη χρήση ηχοβολιστικών πολλαπλής δέσμης και πλευρικής σάρωσης (multibeam sonar, sidescan sonar). Η ταυτοποίηση του έγινε από το ίδιο πλοίο πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στο διάστημα από 4 έως 6 Μαΐου, με χρήση υποβρύχιων ρομποτικών καμερών (ROVs) σε συνεργασία με το καταδυτικό συνεργείο του Κ. Θωκταρίδη. Στην επιχείρηση αναγνώρισης συμμετείχε και η εταιρία κινηματογραφήσεων FAOS tv με κατάλληλο εξοπλισμό.

Το υποβρύχιο «Κατσώνης» είχε βυθιστεί πριν από 75 χρόνια, από γερμανικό πλοίο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ελαβε το όνομά του από τον Ελληνα αξιωματικό του τσαρικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη και ήταν το δεύτερο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού με αυτή την ονομασία.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου