ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δύσκολη τουριστική χρονιά παρά τους θετικούς οιωνούς

δύσκολη-τουριστική-χρονιά-παρά-τους-θ-795038

Εντονα προβληματισμένοι είναι οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα λόγω της αλλαγής πλεύσης που σημειώνεται από την πλευρά ξένων τουριστών, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα προς την Τουρκία. Το άνοιγμα του συγκεκριμένου προορισμού, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών και τουριστών, αλλάζει τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί από την αρχή της σεζόν, ενώ προκαλεί, ταυτόχρονα, προβληματισμό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Για μια «δύσκολη χρονιά» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επισημαίνει ότι «ενώ η σεζόν ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί στην αιχμή της θερινής περιόδου». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι προβληματισμός υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη Σκιάθο ή τις Βόρειες Σποράδες, αλλά σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς.

Αναλύοντας την αιτία του προβληματισμού που επικρατεί, ο γνωστός επιχειρηματίας της Σκιάθου, αναφέρει ότι «η Τουρκία επανέκαμψε ως τουριστικός προορισμός, με πολύ φθηνότερες τιμές». Οι αεροπορικές εταιρείες, παράλληλα, έχουν προγραμματίσει πτήσεις προς τον συγκεκριμένο προορισμό, προσελκύοντας επισκέπτες από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας.

Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει τους επαγγελματίες του τουρισμού, είναι η αλλαγή πλεύσης και ενδιαφέροντος σε όσους κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, και επιλέγουν φθηνούς προορισμούς για τις διακοπές τους.

Κι ενώ η χρονιά έδειχνε εξαιρετικά σημάδια ευθύς εξαρχής και η κίνηση του Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Σκιάθου έδειξε αυξητική τάση, «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν παίρνουμε εύκολα κρατήσεις» επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου, ενώ προσθέτει ότι «υπάρχει κίνηση στο νησί και σημαντικά ποσοστά πληρότητας αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό».

Η αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος προς την γείτονα, αποδίδεται κατά βάση στις χαμηλές τιμές και τις προσφορές των επαγγελματιών, που ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχη της ανταγωνιστικότητας. Όπως σημειώνει, εξάλλου, ο Αλέκος Ευσταθίου, ενώ οι ρυθμοί των προκρατήσεων ήταν εντυπωσιακοί, «κάποιες θέσεις που διατίθενται την συγκεκριμένη περίοδο, καλύπτονται με σχετική δυσκολία».

Προβληματισμένος εμφανίζεται ταυτόχρονα και ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ο οποίος επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα και τονίζει ότι πρέπει να σχεδιαστούν εκ νέου οι κατευθύνσεις του τουρισμού από την Πολιτεία, καθώς επίσης και η εθνική στόχευση πάνω στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Βασικό σημείο είναι, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος, η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ και η ελάφρυνση των βαρών που έχουν επωμιστεί οι επαγγελματίες, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός προορισμός η Ελλάδα. «Πρέπει να επανασχεδιαστεί η τουριστική βιομηχανία, και να γίνουμε ανταγωνιστικοί, διότι εάν δεν γίνουν τα παραπάνω, επόμενο είναι να φύγουν τουρίστες από δω και να πάνε κάπου αλλού», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου