ΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθεια εμπορικής αναβάθμισης με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

προσπάθεια-εμπορικής-αναβάθμισης-με-796044

Μικρότερη των προσδοκιών του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου ήταν η ανταπόκριση των εμπόρων στη χθεσινή εκδήλωση ενημέρωσης για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προσπαθειών της διοίκησης. Στο μεταξύ, θα υπάρξει και δεύτερη εκδήλωση ανάλογου χαρακτήρα, η οποία διοργανώνεται αύριο Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ισχνή ήταν η συμμετοχή των εμπόρων στην χθεσινή ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Απόστολο Οντόπουλο, να υπογραμμίζει ότι για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτείται το ενδιαφέρον άνω των μισών επαγγελματιών, από τους 150 περίπου, που διατηρούν καταστήματα στην περιοχή που έχει επιλεγεί.

Η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες και η δεύτερη που θα ακολουθήσει, αφορούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της εμπορικής περιοχής που βρίσκεται στο τετράγωνο από Παύλου Μελά έως Ξενοφώντος και από Δημητριάδος ώς Γαλλίας, με σειρά παρεμβάσεων, που έχουν ως στόχο να αποκτήσει ενιαία ταυτότητα η συγκεκριμένη περιοχή.

«Επιλέξαμε την συγκεκριμένη περιοχή, επειδή πληροί τα κριτήρια ένταξης αφενός και αφετέρου είναι υποβαθμισμένη. Στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής και η διεύρυνση του εμπορικού κέντρου, πέραν της Ιωλκού» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος, ενώ υπογράμμισε ότι η αγορά θα αποκτήσει πολλαπλά οφέλη από την εφαρμογή του συγκριμένου προγράμματος.

Δικαιούχοι του προγράμματος ΕΣΠΑ που αφορά στα ανοιχτά κέντρα εμπορίου είναι ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Δήμος Βόλου, με σειρά παρεμβάσεων. Οι εν λόγω παρεμβάσεις, περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της πρόσοψης των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή και παράλληλα παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους κ.λπ.

Βασική και αναγκαία προϋπόθεση, ωστόσο, για την υλοποίηση του παραπάνω φιλόδοξου στόχου είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλειονότητα των εμπόρων. «Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν υπάρχει συμμετοχή των εμπόρων, θα χάσουμε το πρόγραμμα και θα είναι μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία» επισήμανε ο κ. Οντόπουλος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου ενημέρωσε κυριολεκτικά πόρτα – πόρτα τους εμπόρους που διατηρούν καταστήματα στην περιοχή που έχει επιλεγεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με την προσδοκία ότι θα γίνουν αντιληπτά τα οφέλη που θα προκύψουν για τους ίδιους, αλλά και την πόλη κατ’ επέκταση.

Εκπτωτική κίνηση

Σε υποτονικούς ρυθμούς κινείται η τοπική αγορά, ενώ σύμφωνα με την εμπορική εικόνα της πρώτης εβδομάδας των θερινών εκπτώσεων, η ανταπόκριση των καταναλωτών είναι εμφανώς μειωμένη, σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την κίνηση των θερινών εκπτώσεων, διότι η πρώτη εβδομάδα είναι κατά βάση διερευνητική» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, είναι ευδιάκριτη στην κίνηση των θερινών εκπτώσεων, που παρουσιάζουν πτωτική τάση, κάθε χρόνο που περνά. «Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Δεν περιμέναμε ότι θα εξελιχθεί τόσο άσχημα το 2018» επισήμανε ο κ. Οντόπουλος.

Τα εκπτωτικά ποσοστά είναι ικανοποιητικά και κυμαίνονται από 20% έως 50% στην τοπική αγορά, ενώ στην πορεία αναμένεται να αυξηθούν, προκειμένου να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του, καθώς μεταφέρει την αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι προσβλέπουν σε αύξηση του τζίρου, μέχρι την λήξη των εκπτώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου