ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε απόγνωση οι παραγωγοί των Καναλίων

σε-απόγνωση-οι-παραγωγοί-των-καναλίων-800647

Απογοήτευση, απόγνωση και οργή διακατέχουν τους καλλιεργητές των Καναλίων, διότι είναι αποτρεπτικά τα δεδομένα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ- ΠΣΕΑ), όταν πρόκειται για πλημμυρόπληκτους παραγωγούς.

Παρά την βιβλική καταστροφή που υπέστη η περιοχή, η οποία μετατράπηκε σε λίμνη μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 26ης Ιουνίου, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ειδικότερα, δεν δίνονται αποζημιώσεις σε περιπτώσεις που σημειώνεται αλλοίωση των εδαφών με προσχώσεις ή όταν δημιουργούνται χαντάκια στα κτήματα.

Παράλληλα, στον κανονισμό αναφέρεται ότι για να δοθούν αποζημιώσεις πρέπει να προκύπτει ζημιά σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της συνολικής καλλιέργειας.

Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή των καλλιεργητών της περιοχής των Καναλίων, οι οποίοι κάνουν λόγο για αλλαγή του τοπίου στα εδάφη της περιοχής, καθώς με τις προσχώσεις, οι φερτές ύλες έχουν μεταφερθεί στα κλαδιά των δέντρων και δύσκολα διακρίνει, πλέον, κανείς τον κορμό των δέντρων.

Δηλώσεις στον Δήμο

Εχουν υποβληθεί περί τις 30 δηλώσεις ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ από τους καλλιεργητές των υπολοίπων περιοχών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Οι δηλώσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρήγα Φεραίου αφορούν σε ζημιές σε καλλιέργειες τριφυλλιών και ρεβιθιών, καθώς επίσης και καταστροφές σε καλλιέργειες με βαμβάκια, που βρίσκονται στην περιοχή του Στεφανοβικείου.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου παραμένει, στο μεταξύ, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες επιδιόρθωσης των ζημιών, με την συνδρομή μηχανημάτων του Στρατού.

Όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, η συνδρομή του Στρατού συνεχίζεται μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Φώτη Κουβέλη και εντολή του αρχηγού ΓΕΣ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται συντονισμένα, από τον Δήμο, την Περιφέρεια και τον Στρατό, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν οι πληγές που άνοιξαν λόγω της τελευταίας θεομηνίας. Ηδη οι παραλίες του Δήμου, σε Καμάρι, Αη – Γιάννη και αλλού είναι σε άριστη κατάσταση για τους λουόμενους.

Η συγκοινωνία μεταξύ Καναλίων και Κερασιάς, που είχε αποκοπεί, πραγματοποιείται, προς το παρόν μέσω παράκαμψης, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Νασίκας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιδιόρθωσης της ζημιάς, από την Περιφέρεια.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου