ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική διάκριση Βολιώτη

σημαντική-διάκριση-βολιώτη-6825

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διάκριση που απέσπασε ο Βολιώτης ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Σακαβάλας, ο οποίος έλαβε το χάλκινο μετάλλιο και συγκαταλέγεται μεταξύ των διακριθέντων που έλαβαν τα «εύσημα» του Διεθνούς Κέντρου Ελιάς, διότι το λάδι που παράγει είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, συστατικά ευεργετικά για την υγεία. Ο 33χρονος παραγωγός κατέλαβε τη τρίτη θέση στον διαγωνισμό όπου συμμετείχαν χώρες της Μεσογείου, διάκριση που ανοίγει τον δρόμο για την ευρύτερη προώθηση του προϊόντος, αλλά και την ανάδειξη ταυτόχρονα των ευεργετικών ιδιοτήτων του λαδιού που παράγει.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Δημήτρης Σακαβάλας, ο οποίος συνεχίζει τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά στην περιοχή του Παλιουρίου, έστειλε δείγματα του παραγόμενου προϊόντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ανάλυση έγινε από τον Προκόπιο Μαγιάτη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέα του Διεθνούς Κέντρου Ελιάς, λαμβάνοντας την πιστοποίηση «Ισχυρισμός υγείας», σύμφωνα με τον επιστημονικό όρο ότι περιέχει ικανή ποσότητα από πολυφαινόλες.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από οξειδωτικό στρες. Το σύμπλεγμα ελαιοκανθάλης, ελαιασίνης και παρεμφερών φαινολών που περιέχονται στο ελαιόλαδο, έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία, και όπως δείχνουν οι έρευνες επιδρούν θετικά στην πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, εξάλλου, ότι θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ.

Με βάση την πιστοποίηση της συγκέντρωσης πολυφαινολών στο ελαιόλαδο, τουλάχιστον 250 mg ανά 1 kg ελαιολάδου, τα ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα εξασφαλίζονται με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη να ανέρχεται στα 20g ελαιολάδου, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί.

Υγεία από τη φύση

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν ήταν αυτοσκοπός για τον Βολιώτη καλλιεργητή, ο οποίος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «στείλαμε δείγματα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, προκειμένου να λάβει πιστοποίηση το λάδι, και το Διεθνές Κέντρο Ελιάς μας βράβευσε, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν να ανοίξουν δρόμους και να ενθαρρύνουν την παραγωγή ελαιολάδου πλούσιου σε πολυφαινόλες».

Στόχος του Δημήτρη Σακαβάλα είναι να συμμετάσχει στην επιστημονική έρευνα, που χρόνο με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερη, και στην πορεία προέκυψε το βραβείο, το οποίο ήταν «μια ευχάριστη έκπληξη και δικαίωση, ταυτόχρονα» για τον παραγωγό και τις προσπάθειες που καταβάλλει.

Αναλύοντας τα βήματα που απαιτούνται σε επίπεδο παραγωγής για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, ο κ. Σακαβάλας υπογραμμίζει ότι: «Η συλλογή των ελαιών πρέπει να ολοκληρώνεται νωρίτερα, έως τις 20 Νοεμβρίου, η μάλαξη να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι πάνω από 20 λεπτά, οι θερμοκρασίες στο νερό να είναι χαμηλές, 27 έως 28 βαθμούς Κελσίου, για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αποθήκευση, τέλος, πρέπει να γίνεται σε ανοξείδωτα δοχεία και η τυποποίηση να είναι η ενδεδειγμένη, για να μην καεί το λάδι και να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Προστιθέμενη αξία

Η χάλκινη κατηγορία για φαινολικό ελαιόλαδο είναι πολύ σημαντική διάκριση για τον Βολιώτη παραγωγό, ο οποίος επισημαίνει ότι στόχος του είναι η προώθηση του προϊόντος, η ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και παράλληλα η ενημέρωση του κόσμου, των καταναλωτών, προκειμένου να γνωρίσουν την ευεργετική αξία και σημασία των τροφίμων που καταναλώνουν.

Η παραπάνω διάκριση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, διότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα. «Ηταν έκπληξη για μένα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, διότι δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συμμετείχα για να διαπιστώσω αν όντως το λάδι που παράγω είναι σε καλή κατηγορία και να λάβει τη σχετική πιστοποίηση, γιατί όταν κατοχυρώνεται το λάδι με ισχυρισμό υγείας, σημαίνει ότι έχει προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία», επισημαίνει.

Κλείνοντας, ο κ. Σακαβάλας τονίζει ότι «στόχος μας είναι να το προωθήσουμε, να ενημερωθεί ο κόσμος και, αν μπορέσουμε, να ενώσουμε τους παραγωγούς της περιοχής, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε μια προσπάθεια και να προωθήσουμε τα προϊόντα μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου