ΤΟΠΙΚΑ

Αύριο οι πρυτανικές εκλογές

αύριο-οι-πρυτανικές-εκλογές-6864

Στις κάλπες για την εκλογή νέου πρύτανη και αντιπρυτάνεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατέρχονται αύριο περίπου 400 μέλη ΔΕΠ και ισάριθμοι διοικητικοί. Τα πάντα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Τον πρυτανικό θώκο διεκδικούν δύο υποψήφιοι: οι κ.κ. Ζήσης Μαμούρης και Νίκος Δαναλάτος, ενώ τις τέσσερις θέσεις των αναπληρωτών πρύτανη οι: Ιωάννα Λαλιώτου από το ΙΑΚΑ (Βόλος), Στέφανος Παρασκευόπουλος από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (Βόλος), Ευτυχία Καψαλάκη από το Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα), Βασίλης Κανακούδης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Βόλος), Δημήτρης Λεωνίδας από το Τμήμα Βιοχημείας (Λάρισα), Ιωάννης Θεοδωράκης από το ΤΕΦΑΑ (Τρίκαλα) και Χαράλαμπος Μπιλίνης από το Τμήμα Κτηνιατρικής (Καρδίτσα).

Για τις ανάγκες διεξαγωγής των εκλογών έχει οριστεί πενταμελής εφορευτική επιτροπή, η οποία προχώρησε στον ορισμό δύο υπο-επιτροπών, στον Βόλο και στη Λάρισα, όπου θα στηθούν κάλπες.

Στον Βόλο οι κάλπες θα στηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πρυτανικού Συμβουλίου (κτίριο Παπαστράτου, 4ος όροφος) και εκεί θα προσέρχονται μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Βόλο και τη Λαμία.

Στη Λάρισα οι κάλπες θα στηθούν στην Κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής κι εκεί θα προσέρχονται προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το μέλος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, Διονύση Βαβουγιό, θα γίνει καταμέτρηση του αποτελέσματος στις δύο κάλπες και στη συνέχεια το αποτέλεσμα θα καταμετρήσει εκ νέου η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τα μεσάνυκτα της Τετάρτης 23 Μαΐου.

Η κυριότερη αλλαγή που θα ισχύσει στις εκλογές είναι η εξής: ενώ μέχρι πρότινος στις εκλογές κατέρχονταν σχήματα, φέτος οι εκλογές θα γίνουν μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή σχήματα με υποψήφιο πρύτανη και την ομάδα του των αναπληρωτών πρύτανη, αλλά μεμονωμένες υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη και λίστα υποψηφίων για τις τέσσερις θέσεις αναπληρωτών πρύτανη.

Επίσης, το εκλεκτορικό σώμα έχει δικαίωμα να ψηφίζει μόνο έναν: έναν για πρύτανη και έναν από τη λίστα για τους αναπληρωτές πρύτανη.

Στις εκλογές εκτός από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, συμμετέχει και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ποσόστωση. Πρόκειται για τα μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και τους διοικητικούς υπαλλήλους, η ψήφος των οποίων θα έχει βαρύτητα 20%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ θα μετρά κάθε ψήφος των μελών ΔΕΠ, οι ψήφοι του προσωπικού θα μετρούν κατά 20% στο τελικό αποτέλεσμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαβουγιός σε περίπτωση που ο πλειοψηφών για τη θέση του πρύτανη δεν λάβει το 50+1 των ψήφων θα υπάρξει και επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη ημέρα. Εκλογές την επομένη προβλέπονται και σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ των υποψηφίων για τις τέσσερις θέσεις των αντιπρυτάνεων.

Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος προβλέπει ακόμη και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε περίπτωση που για κάποιον λόγο παρεμποδιστούν οι εκλογές με το σύστημα της κάλπης.

Στις 31 Αυγούστου 2018 λήγει η θητεία του σημερινού πρυτανικού σχήματος, και τα ηνία θα αναλάβει το νέο σχήμα που θα προκύψει μέσα από τις αυριανές εκλογές.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου